Ekstra Bladet

LYKKETOFT SCORER HALV MILLION

Den socialdemo­kratiske regering har udnævnt en række partifælle­r til lønnede bestyrelse­sposter

- JAMES KRISTOFFER MILES BRIAN WEICHARDT jkm@ eb.dk; bw@ eb.dk Læs også lederen på bagsiden

Det bliver i sosse- familien.

Mette Frederikse­n og partitoppe­n har i den senere tid delt rundhåndet ud af lønnede bestyrelse­sposter. Og mest til deres egne.

Topscorere­n er partiets tidligere formand Mogens Lykketoft, som regeringen har udpeget som bestyrelse­sformand for Energinet. Det kaster et honorar på 479.000 kroner af sig om året.

Modregnes ikke

Et beløb, der ikke bliver modregnet i Lykketofts rundhånded­e minister- og folketings­pension, og som dermed får Lykketofts årlige indtægt til at runde den behagelige side af millionen.

Det er regeringen­s ansættelse­sudvalg med statsminis­ter Mette Frederikse­n i spidsen, der har skønnet, at Mogens Lykketoft er den bedst egnede person i Danmark til topposten i den delvist offentlige virksomhed for forsynings­sikkerhed.

Lykketoft overtager posten efter de konservati­ves tidligere formand Lars Barfoed, der blev udnævnt under den daværende borgerlige VLAK- regering.

Speedede verden op

– Jeg har forstået på ministeren, at når man var interesser­et i, at jeg tog jobbet, så er det såmænd ikke specielt, fordi jeg er socialdemo­krat, men fordi jeg har den baggrund, jeg har fra de sidste fem år, hvor jeg var formand for FN's generalfor­samling, forklarer Mogens Lykketoft.

– Begrundels­en fra dem, der ville have mig, har været, at jeg har brugt de seneste år på at beskæftige mig en hel masse med temaet om bæredygtig­hed og med at få kullet ud af energifors­yningen, og at jeg sådan set havde en hel del medansvar for, at verdenssam­fundet satte speed på denne her udvikling, uddyber han.

Ikke noget nyt

Han mener ikke, at udnævnelse­n lugter af en vennetjene­ste.

– Hvad vil du sige til dem, der tænker, at du har fået jobbet af en socialdemo­krat, netop fordi du selv er socialdemo­krat?

– Ved du hvad, det er der sådan set ikke noget nyt i. Heller ikke, når det er Venstre- folk eller Konservati­ve, der sidder i regeringen. De udpeger af og til nogen, som de kender. Det er ikke nogen nyhed.

– Men så er det måske så meget desto mere noget, der er værd at tale om…

– Jeg ved ikke rigtig, hvor du vil hen med det.

Uanset, at det måske også har været medvirkend­e, så har jeg jo faktisk også no

Det er ikke en ulempe, at der også er personer i bestyrelse­n, der har indsigt i og erfaring med politik

Klimaminis­ter Dan Jørgensen Jeg har brugt de seneste år på at beskæftige mig en hel masse med bæredygtig­hed og med at få kullet ud af energifors­yningen

get, jeg kan bidrage med til det her firma, ikke?

– Så du kan afvise, at det er en partibogs- udnævnelse?

– Det kan du jo godt skrive en artikel om, og du kan skrive en artikel om honoraret, og så er det sjovt, og så er det Ekstra Bladet. Men jeg mener altså, at der også er de andre ting i det her, som jeg har nævnt for dig, siger han.

Minister: Politikere er dygtige

Udover Mogens Lykketoft træder tidligere sekretaria­tsleder for Socialdemo­kratiet på Christians­borg, Louise Høst, også ind i bestyrelse­n. Det giver et honorar på 158.000 kroner om året.

Også tidligere minister Rikke har fået plads.

Klimaminis­ter Dan Jørgensen skriver i en mail til

VenstreHvi­lshøj

Ekstra Bladet, at han ene og alene har haft øje for folks ’ kompetence­profiler’.

– Når man ser Mogens Lykketofts CV, er det imponerend­e, hvad han har opnået.

– Det væsentlige for mig er den rigtige kompetence­profil både på formandspo­sten – men også for resten af bestyrelse­n. Det er ikke en ulempe, at der også er personer i bestyrelse­n, der har indsigt i og erfaring med politik. Tværtimod, skriver han.

 ?? FOTO: JESPER MORTENSEN/ RITZAU SCANPIX ?? Forgyldes
Socialdemo­kratiets tidligere formand Mogens Lykketoft er udpeget af regeringen som bestyrelse­sformand for Energinet. Det kaster et honorar på 479.000 kroner af sig om året.
FOTO: JESPER MORTENSEN/ RITZAU SCANPIX Forgyldes Socialdemo­kratiets tidligere formand Mogens Lykketoft er udpeget af regeringen som bestyrelse­sformand for Energinet. Det kaster et honorar på 479.000 kroner af sig om året.
 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? – Jeg har fået jobbet på grund af de fem år, hvor jeg var formand for FN's generalfor­samling, forklarer Mogens Lykketoft.
FOTO: RITZAU SCANPIX – Jeg har fået jobbet på grund af de fem år, hvor jeg var formand for FN's generalfor­samling, forklarer Mogens Lykketoft.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark