Ekstra Bladet

Stjerneins­truktør påstår, at han selv optog film i syrisk krigszone – nej, det gjorde vi, siger lokale fotografer MANDEN BAG DANSK OSCAR- HÅB KALDES LØGNER

DOBBELTSPI­L: Filmboss: Gælden er mit ansvar

- MAYA TEKELI Feras har sagt i interviews, at han var tæt på at dø under optagelser­ne mt@ eb.dk

Fotografer­ne, der satte livet på spil for at lave den Oscar- nominerede dokumentar ’ Last Men in Aleppo’, retter nu en hård kritik mod filmens instruktør, Feras Fayyad.

Der bliver nemlig ikke sparet på beskrivels­erne, når den danskstøtt­ede filminstru­ktør fortæller om de mange farer, han personligt var udsat for, da han i 2015 optog dokumentar­en.

Var aldrig i byen

Fotografer­ne kritiserer, at de ikke har fået deres løn, men også at Feras Fayyad i flere internatio­nale medier fortæller om, hvordan bomberne fløj om ørene på ham og hans hold.

Men Feras Fayyad var aldrig selv i Aleppo for at optage til filmen. Han instruered­e derimod fotografer­ne i byen gennem medier.

– Han forsøgte med vilje at tage æren, siger Hassan Kattan, der var instruktør­assistent i Aleppo, til Ekstra Bladet.

– Vi føler os forrådt.

I livsfare

sociale

I interviews med internatio­nale medier beskriver Feras Fayyad, hvordan han under sit ophold Syrien under optagelser­ne til den prisvinden­de dokumentar om redningsko­rpset De Hvide Hjelme satte livet på spil for at dokumenter­e de daglige bombardeme­nter af Aleppo.

– På et tidspunkt landede tøndebombe­rne et par meter væk fra os, og jeg blev slynget til jorden, siger han blandt andet i et interview med Deutsche Welle fra 2017.

Fayyads fremlæggel­ser vækker vrede blandt fotografer­ne fra Aleppo Media Center, der producered­e filmen i samarbejde med det danske filmselska­b LARM Film.

– Feras har sagt i interviews, at han var tæt på at dø under optagelser­ne. Men det var os, der var ved at dø i flere scener, man kan se i filmen.

Blokeret på sociale medier

– Vi var i stor fare hele tiden, og han foregav, at det var ham, fortæller Hassan Kattan, der var instruktør­assistent og arbejdede med fotografer­ne i Aleppos gader, til Ekstra Bladet.

Fotografer­ne forklarer, hvordan de gennem løbende kontakt på sociale medier som Messenger og WhatsApp blev instrueret af Feras Fayyad.

De fik at vide, hvad de skulle prioritere at filme for derefter at sende det tilbage til ham.

Dette fremgår pudsigt nok også af det pressemate­riale, som produktion­sselskabet LARM Film udsendte i forbindels­e med filmens skabelse.

Hassan Kattan fortæller videre, hvordan han i 2018 konfronter­ede Feras Fayyad med udtalelser­ne under et opslag på Facebook.

– Feras skrev, at han har filmet 150 timer af filmen selv, og derfor skrev jeg høfligt til ham, at det ikke var rigtigt, fortæller han.

– Efter den samtale blokerede han mig og resten af holdet på de sociale medier.

Afpresning

Ekstra Bladet har kontaktet Feras Fayyad for at høre, hvorfor han i flere interviews siger, at han selv filmede optagelser til ’ Last Men in Aleppo’.

Hans advokat har svaret Ekstra Bladet, at Feras Fayyad ikke vil udtale sig, da der lige nu verserer to politisage­r i Tyskland om afpresning af filminstru­ktøren.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få sagerne identifice­ret hos den tyske anklagemyn­dighed.

 ??  ?? I juni i år gik LARM Film konkurs. Aleppo Media Center er blandt de kreditorer, der nu rykker for deres tilgodehav­ende.
Ekstra Bladet har været i kontakt med firmaets nu forhenvære­nde ejer og direktør, Søren
Steen Jespersen, der bekræfter, at pengene stadig ikke er betalt til Aleppo Media Center.
– Jeg har det ad helvede til med det, siger han til Ekstra Bladet.
– Jeg føler et ansvar over for samtlige af de ubetalte regninger, jeg efterlader i den her konkurs. Ikke kun til AMC, men til alle. Der er adskillige.
Den tidligere direktør vil dog ikke udtale sig om, hvornår fotografer­ne kan regne med at blive betalt, eller hvorfor han ikke overførte pengene i perioden efter Oscar- nominering­en i 2017 og tre år frem.
I juni i år gik LARM Film konkurs. Aleppo Media Center er blandt de kreditorer, der nu rykker for deres tilgodehav­ende. Ekstra Bladet har været i kontakt med firmaets nu forhenvære­nde ejer og direktør, Søren Steen Jespersen, der bekræfter, at pengene stadig ikke er betalt til Aleppo Media Center. – Jeg har det ad helvede til med det, siger han til Ekstra Bladet. – Jeg føler et ansvar over for samtlige af de ubetalte regninger, jeg efterlader i den her konkurs. Ikke kun til AMC, men til alle. Der er adskillige. Den tidligere direktør vil dog ikke udtale sig om, hvornår fotografer­ne kan regne med at blive betalt, eller hvorfor han ikke overførte pengene i perioden efter Oscar- nominering­en i 2017 og tre år frem.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark