Ekstra Bladet

Stor karriere med danske penge

-

Med en lang række af film om Syrien bag sig har Feras Fayyad skabt fokus på landets tilstand og modtaget internatio­nal anerkendel­se for sit arbejde med at dokumenter­e krigsforbr­ydelser mod det syriske folk.

Og det var i samarbejde­t med det danske produktion­sselskab LARM Film, at Feras Fayyad for alvor slog igennem på det store lærred.

De Hvide Hjelme

Feras Fayyad havde forinden en serie af kortfilm om sit hjemland bag sig, da han i 2015 mødtes med holdet bag hans store gennembrud i den tyrkiske by Ganziantep.

Dokumentar­en ’ Last Men in Aleppo’ blev til i tæt samarbejde med LARM Film og Aleppo Media Center, men arbejdet med at dokumenter­e de såkaldte Hvide Hjelmes arbejde begyndte for både Fayyad og fotografer­ne i AMC mange år før.

Fotografer­ne Hassan Kattan, Thaer Mohammed og Fadi Al- Kalib begyndte allerede i 2012 at dokumenter­e bombningen af Aleppo og gjorde deres optagelser tilgængeli­ge på internette­t i håbet om, at verden ville følge med i, hvad der i virkelighe­den foregik i Syrien.

Og da Feras Fayyad, der forvejen havde omfattende kendskab til organisati­onen fra en film om dens leder Raed Saleh, mødtes han med den danske konsulent ved Internatio­nal Media Support, Henrik Grunnet. Idéen var, at der skulles produceres en film om De Hvide Hjelme.

Filmen modtog herefter flere hundredtus­inder kroners støtte fra forskellig­e danske organisati­oner, heriblandt DR, Det Danske

Filminstit­ut og Danida.

Pris og nominering

I løbet af 2016 optog fotografer­ne film fra Aleppo, og resultatet af dette samarbejde blev den nu verdensken­dte dokumentar.

Kort efter premieren i 2017 vandt den Grand Jury Prize i den internatio­nale dokumentar­konkurrenc­e på Sundance Festival. Og den blev nomineret, men vandt ikke Bedste Dokumentar ved den 90. udgave af Oscar- uddelingen.

Ny samarbejds­partner

Det viste sig hurtigt, at Oscar- nominering­en i 2018 ikke skulle blive Feras Fayyads sidste. Opfølgeren, ’ The Cave’, røg i 2020 også gennem nåletøjet til den prestigefy­ldte pris, men igen uden at vinde.

Filmen, der dokumenter­er den kaotiske hverdag i et underjordi­sk hospital i

PR- FOTO/ LARM FILM

Ghouta i Syrien, er igen lavet med et dansk produktion­sselskab, denne gang Danish Documentar­y.

Og nu med støtte fra blandt andet Det Danske

Filminstit­ut, TV2 Danmark, National Geographic og IMS Internatio­nal Media Support.

Den havde verdenspre­miere på Toronto Filmfestiv­al i Canada, hvor den vandt publikumsp­risen. Filmen er nu nomineret til hele fire Emmy- priser ved uddelingen i september.

 ??  ?? Filmen om rædslerne i Aleppo har fået stor ros for sit nærvær og væsentlige emnevalg.
Filmen om rædslerne i Aleppo har fået stor ros for sit nærvær og væsentlige emnevalg.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark