Ekstra Bladet

Blev kaldt arabernes Jeanne d’Arc

- PR- FOTO

Det mest kendte navn fra den gigantiske flykapring i september 1970 var slet ikke til stede i den arabiske ørken. Hun sad fængslet i London.

Plastiske operatione­r

Leila Khaled, 26 år, var allerede året før blevet verdensber­ømt, da hun var med til at kapre et amerikansk­e TWA- fly efter takeoff fra Rom. Maskinen blev tvunget til Damaskus, hvor regimet løslod hende efter kort tid.

Siden gennemgik hun

Det ikoniske billede fra tiden omkring flykapring­en, der næsten gjorde Leila Khaled til en kvindelig Che Guevara. plastiske operatione­r i Libanon for på ny at kunne deltage i PFLP’s aktioner.

– Det var nødvendigt at ændre udseende. Mit foto var kendt overalt, sagde hun mange år senere til den svenske journalist Lina Mahboul.

6. september 1970 forsøgte Leila Khaled sammen med en kampfælle at tage kontrollen over et israelsk El Al- fly kort efter starten fra Amsterdam.

Skudt af vagt

Det var et led i den store aktion, men anslaget blev afværget. Den anden kaprer blev skudt af en israelsk sikkerheds­vagt ombord, og Leila Khaled blev anholdt i Storbritan­nien, hvor flyet måtte nødlande.

Kravet om hendes frigivelse blev centralt i de højspændte dage, og helt ekstraordi­nært bøjede den britiske regering sig.

’ Den smukke kvindelige flypirat er arabernes Jeanne d’Arc,’ skrev Ekstra Bladet under dramaet.

Til København

I de mange år siden har Leila Khaled fortsat været aktiv i PFLP.

Det vakte opsigt, da hun var et ledende medlem af den palæstinen­siske delegation under FN’s store kvindekonf­erence i København i 1980.

I dag sidder hun i det palæstinen­siske nationalrå­d.

– Jeg fortryder intet, erklærede hun i 2004 over for den svenske journalist.

 ??  ??
 ?? FOTO: BURHAN OZBILICI/AP/ RITZAU SCANPIX ?? Leila Khaled iført PFLPtørklæ­de i Ankara i 2018.
FOTO: BURHAN OZBILICI/AP/ RITZAU SCANPIX Leila Khaled iført PFLPtørklæ­de i Ankara i 2018.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark