Ekstra Bladet

Spyt, slag og køller

SÅ GALT GÅR DET I TRAFIKKEN: Politiets døgnrappor­ter rummer jævnligt bizarre episoder om såkaldt vejvrede

- EMIL RÜTZOV er@ eb.dk

Du har sikkert selv prøvet det. Bilen foran dig bremser lidt for hårdt op og giver dig dagens største chok. Chokket kvitterer med et gevaldigt sus i maven, der afløses af en indebrændt vrede på bilisten foran dig. Måske råber du bare ad bilisten – måske giver du vedkommend­e fingeren i arrigskab.

Vi ser eksempelvi­s, at folk kører provokeren­de tæt på

Ikke alene

Hvis du kan nikke genkendend­e til det ovenståend­e scenarie, er du langt fra den eneste.

Og Rådet for Sikker Trafik er i gang med en ny kampagne, der har til formål at belyse problemati­kkerne i trafikkult­uren. Kampagnen forventes at være klar i starten af 2021.

Rådet For Sikker Trafik kan på de løbende målinger se, at flere og flere trafikante­r er både irriterede og utrygge i trafikken.

– Vi kan jo se på målingerne, at folk er mere utrygge og irriterede, når de færdes i trafikken, så derfor mener jeg der er behov for denne kampagne, siger Karina Petersen, underdirek­tør

Sikker Trafik

Også politiet har henvendt sig til Rådet For Sikker Trafik, og udtrykt bekymring for den stigende tendens.

– Vi ser eksempelvi­s, at folk kører provokeren­de tæt på, og råber og skriger ad hinanden. Det er jo ikke den adfærd, man ønsker at se, siger Christian Berthelsen, pressetals­mand hos Rigspoliti­ets nationale færdselsce­nter.

Konger

i

Rådet

For

Ifølge de seneste tal fra Rådet For Sikker Trafik, er der en stigning af vejvrede, populært kaldet ’ road rage’, på de danske veje.

I 2016 var det 23 procent af de adspurgte, der var blevet råbt ad i trafikken. I 2020 er det 30 procent.

Christian Berthelsen siger:

– Det er lidt, som om folk er konger i deres biler. Tolerancen over for andre mennesker i trafikken er bare blevet meget lavere, siger han.

Spørger man psykolog Thomas Markersen, kommer det værste frem i os, når vi bliver presset bag rettet.

– Vi bliver ofte presset i trafikken, og vi har ikke mulighed for at sige undskyld til hinanden, og derved lade dampen komme ud. Samtidig kan vi heller ikke aflæse hinandens kropssprog, så det er lettere at antage, at folk gør det for at genere os, siger han.

Ifølge Karina Petersen er det et fælles ansvar at gøre færden i trafikken trygt.

– Det er jo op til den enkelte om de vil bidrage til fællesskab­et i det offentlige rum og tilpasse sig en god adfærd i trafikken. Det skaber også bare en bedre stemning, og så føles det jo godt, når man for eksempel lige har overskudde­t til at lade en anden trafikant komme forbi først, fortsætter Karina Petersen.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Raseri
Bilister har fået sværere og sværere ved at beherske sig.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Raseri Bilister har fået sværere og sværere ved at beherske sig.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark