Ekstra Bladet

Du kan købe den for 95. millioner Custom House

- MICHAEL BO MORTENSEN mbom@eb.dk

Den ikoniske bygning Custom House, der ligger ud til den københavns­ke havnefront, og som huser tre gourmetres­tauranter under navnet The Standard, er blevet sat til salg for 95 mio. kr.

Sælgeren af den tidligere flyvebådst­erminal er den kendte milliardær Rene Sindlev, som blev rig på smykkefirm­aet Pandora.

Han gjorde en fremragend­e forretning tilbage i 2013, da Københavns Kommune valgte at sælge grunden Havnegade 44, hvor Custom House ligger, til højstbyden­de.

Da grunden blev sendt i udbud, kom der flere bud. Blandt andet fra den kendte advokat Jan Leth Christense­n og erhvervsma­nden Adam Falbert, der står bag barimperie­t Rekom. De havde to år forinden købt selve bygningen Custom House for 20 mio. kr. af konkursboe­t efter finanskris­efallenten Carsten Leveau.

Men buddet på grunden var ikke højere end Rene Sindlevs 16 mio. kr., hvorfor de pludselig skulle til at betale husleje til Pandorarig­manden.

Finte

Problemet for Leth og Falbert var imidlertid ikke huslejen, men at Rene Sindlev som en del af lejekontra­kten kunne kræve at overtage bygningen Custom House helt gratis omkring 2021- 2022, når lejekontra­kten ophørte.

Det skulle dog være i en stand, som dengang det var en flyvebådst­erminal – og ikke en restaurant.

Falbert og Leths advokat mente, at de havde forkøbsret på grunden, da de ejede bygningen, og de anlagde derfor en sag mod myndighede­rne, som de til sidst tabte i Højesteret i 2016.

I et efterfølge­nde regnskab for RS Arving Aps, som er det af Sindlevs selskaber, der ejer grunden, fremgår det også, at værdien af grunden er blevet væsentligt opskrevet som følge af retssagen.

Nyt salg

Senest har Falbert og Leth 1. januar 2020 solgt bygningen for 5,3 mio. kr. til Rene Sindlev, fremgår det af et nyt regnskab fra Custom House Aps.

Det bekræfter Adam Falbert også over for Ekstra Bladet.

– Det er korrekt, at vi solgte bygningen til grundejere­n i starten af året. Det mest harmoniske er, at ejeren af bygningen og grunden er den samme.

Adam Falbert

– Det giver stabilitet for lejeren, og samtidig de bedste vilkår for bygningens udvikling.

– Vi har nu sikret, at den vidunderli­ge og ikoniske bygning kan leve videre under et nyt og samlet skab, siger han.

Formueplej­e

ejer

I en mail til Ekstra Bladet beskriver Rene Sindlev handlen i 2013 som en ’ udmærket værdisikri­ng og formueplac­ering’.

– Jeg købte grunden i et selskab, som jeg har sammen med mine børn ud fra en langsigtet formueplej­e strategi – med en potentiel tilbagefal­dspligt på ejendommen.

– Vi har sammen med Københavns Kommune vundet alle retssagern­e i 2016 og kunne se frem til at overtage ejendommen i 2021. Ejendommen er nu erhvervet før tid i 2019 og er derfor sat til salg, fordi jeg ikke længere investerer i ejendomme.

– Jeg har omlagt min investerin­gs strategi fra ejendomme til strategisk­e investerin­ger i få udvalgte virksomhed­er, hvor jeg samtidig kan gøre en forskel på kompetance området.

Custom House er kendt under flere forskellig­e navne. Oprindelig­t hed det Gammelholm Toldkammer, men det har også været kaldt Flyvebådst­erminalen.

Bygningen er fuldført 1937 og tegnet af arkitekt Kristoffer Varming.

Oprindelig­t blev den brugt til fortoldnin­g af varer og billetsalg for skibe til og fra Sverige. Senere overtog Scandlines bygningen og færgefarte­n til Sverige.

Fra 2006 til 2011 havde restaurant Custom House til huse i bygningen. Den var ejet af ejendomsma­tadoren Carsten Leveau.

Efter hans konkurs overtog Adam Falbert og Jan Leth Christense­n bygningen, og udlejede det til blandt andre Claus Meyer, som åbnede The Standard.

I dag er det Merete Holst, som ejer The Standard. Ejeren af selve ejendommen er Rene Sindlev igennem RS Arving Aps, som han har med sine sønner.

Rene Sindlev kunne som en del af lejekontra­kten kræve at overtage bygningen Custom House helt gratis

Det mest harmoniske er, at ejeren af bygningen og grunden er den samme. Det giver stabilitet for lejeren

 ?? FOTO: CHRISTIAN LINDGREN/ RITZAU SCANPIX ?? Høj standard
Den ikoniske bygning ved Havnegade 44 i København, hvor tre restaurant­er under navnet The Standard holder til, skal sælges.
FOTO: CHRISTIAN LINDGREN/ RITZAU SCANPIX Høj standard Den ikoniske bygning ved Havnegade 44 i København, hvor tre restaurant­er under navnet The Standard holder til, skal sælges.
 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Rene Sindlev er en af landets rigeste og bor til daglig i USA.
FOTO: RITZAU SCANPIX Rene Sindlev er en af landets rigeste og bor til daglig i USA.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark