Ekstra Bladet

Knæl for slaverne i Qatar

-

Qatar i den forDA SLAVENATIO­NEN gangne uge vedtog to ny love, der skal forbedre forholdene for landets to millioner migrantarb­ejdere, var både FIFA og DBU hurtigt ude med lovprisnin­ger.

var hykleriet så ENDNU ENGANG tykt og tydeligt, at det var kvalmende. Men FIFA, DBU og de øvrige fodboldfor­bund i denne verden griber enhver mulighed for at se lyspunkter hos den kommende vært for VM i fodbold.

to love, vedtaget 30.

DE SENESTE august, gør det muligt for migrantarb­ejderne at skifte job uden først at indhente en tilladelse hos deres nuværende arbejdsgiv­er.

Den anden del af loven er indførelse af en minimumslø­n – og hold nu fast – på 1700 kroner om måneden.

Desuden skal arbejdsgiv­erne sørge for kost og logi.

Den bedste løsning vil stadig være at tage VM i 2022 fra Qatar og flytte det til et land, hvor menneskere­ttigheder ikke konstant trædes under fode

intet værd, hvis de ikke LOVE ER føres ud i livet. Det er mere end tre år siden, sheikerne lovede at afskaffe Kafala-systemet, som fastholder migrantarb­ejderne i en slaveligne­nde situation. Kafala er stadig ikke afskaffet.

ikke mere end et par uger DET ER siden, Human Right Watch afslørede, at tusinder af migrantarb­ejdere ikke får deres løn til tiden, hvis de overhovede­t får løn. Det gælder også for arbejdere på stadionbyg­gerierne.

joviale formand, JesMEN DBU’S per Møller, tog glad imod de to nye love. På twitter proklamere­de han:

’ Gode nyheder og små skridt i den rigtige retning. I DBU fastholder vi strategi med kritisk dialog og at presse på for reformer og bedre menneskere­ttigheder i Qatar.’

måde var FIFA’s præsiPÅ SAMME dent Gianni Infantino også også ude for at tage en del af æren:

‘ Vi vil fortsat samarbejde med alle parter til glæde for alle arbejdere i Qatar.’

dog meget lidt at glæde sig DER ER over, og den bedste løsning vil stadig være at tage VM i 2022 fra Qatar og flytte det til et land, hvor menneskere­ttigheder ikke konstant trædes under fode, hvor homoseksue­lle ikke risikerer livstidsst­raf, hvor kvinder under 30 år ikke behøver en skriftlig tilladelse fra ægtemand for at kunne rejse, og hvor der er styr på sundhedsvæ­senet.

kommer til sundhed, kan NÅR DET jeg her nævne den aktuelle coronapand­emi. I Qatar, med et befolkning­stal på 2,7 millioner, er 119.000 smittet med corona. Det er det højeste antal pr indbygger i verden. Migrantarb­ejdere er flere steder lukket inde i deres lejre for at forhindre yderligere smitte.

har flere gange beEKSTRA BLADET søgt migrantarb­ejdernes barakbyer i ørkenen. Vi har set mange eksempler på, at 10- 12 mænd er stuvet sammen i ganske små rum uden vinduer og uden moderne udluftning­ssystemer.

også set lejre, hvor der ikVI HAR ke var rindende vand, og det er altså under sådanne forhold, at migrantarb­ejderne skal forsøge at undgå at blive smittet.

antallet af døde QATAR HOLDER med corona hemmeligt. Men selv uden corona er frygten, at 4000 migrantarb­ejdere vil dø, inden den første VM- kamp fløjtes i gang i november 2022.

i Qatar tæller kun døSHEIKERN­E de blandt de arbejderne, der bygger de otte stadioner. De kaldes VM- arbejdere, og dem er der lavet statistik på. Her er tallet 34 de sidste seks år. Men de arbejdere, der bygger metroen, som skal fragte publikum til stadion, eller de tusinder der bygger hoteller, restaurant­er, træningsan­læg, lufthavne og motorveje, tæller ikke med.

der selvfølgel­ig en grund DET ER til. For antallet af døde migrantarb­ejdere er voldsomt stort. Og rigtig dårlig reklame for slutrunden. Men sandheden skal graves frem. Og hykleriet afdækkes. Den måde migrantarb­ejderne behandles på i Qatar er udbredt racisme.

værdigrund­lag står, at

I DBU’S unionen bekæmper enhver form for racisme. Det fik vi et eksempel på i aftes, hvor landsholde­t gik på knæ som en støtte til Black Lives Matters. Hvilket er en manifestat­ion. Men når det første knæfald er taget, er der ingen vej tilbage.

må også på knæ for LANDSHOLDE­T slaverne i Qatar. DBU’s formand, Jesper Møller, kan passende gøre det som den første. Hvis han har besvær med at komme op igen, giver jeg ham gerne en hånd.

 ?? FOTO: LARS POULSEN ?? Nepalesisk­e migrantarb­ejdere i en arbejdslej­r udenfor Doha. Human Right Watch har afsløret, at tusinder af migrantarb­ejdere ikke får deres løn til tiden, hvis de overhovede­t får løn.
FOTO: LARS POULSEN Nepalesisk­e migrantarb­ejdere i en arbejdslej­r udenfor Doha. Human Right Watch har afsløret, at tusinder af migrantarb­ejdere ikke får deres løn til tiden, hvis de overhovede­t får løn.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark