Ekstra Bladet

DRÆBT MOD VANDET

FALDSKÆRMS­ULYKKE: Det var en erfaren 54- årig udspringer, der mistede livet

- LINETTE K. JESPERSEN MICHAEL BO MORTENSEN FOTO: ERNST VAN NORDE linette@ eb.dk mbom@ eb.dk

Det var en erfaren faldskærms­udspringer, der mistede livet i går under DM i faldskærms­udspring i Herning.

Den 54- årige mand fra Skive- egnen lavede tilsynelad­ende en manøvrefej­l i forbindels­e med sit spring omkring klokken 09.09.

– Han rammer hårdt ned på vandoverfl­aden og pådrager sig nogle alvorlige kvæstelser, siger vagtchef Henrik Beck fra Midt- og Vestjyllan­ds Politi og fortæller, at manden fik hjertemass­age, og at en lægeheliko­pter og en ambulance rykkede ud.

Det er fire år siden, at vi havde en dødsulykke i Danmark

– Desværre stod hans liv ikke til at redde, siger vagtchefen.

Sekretaria­tsleder i Dansk Faldskærms Union Nikolaj Larsen fortæller, at ulykken skete i forbindels­e med ’ canopy piloting’, der er en disciplin med højhastigh­edslanding­er langs vandet, der kræver særlige færdighede­r.

– Det er dygtige, erfarne springere. Det er noget, man først gør, når man har sprunget en masse spring, så det er ikke noget, en uerfaren kommer til at springe overhovede­t.

Et særsyn

Det fremgår af Dansk Faldskærms Unions hjemmeside, at man ved ’ canopy piloting’ benytter små og hurtige skærme, hvor piloterne manøvrerer skærmene gennem forskellig­e baner over vand og land med hastighede­r på over 100 km/ t., og at Danmark har springere i denne disciplin, som er helt fremme på verdensran­glisten.

Nikolaj Larsen fortæller, at dødsulykke­r i forbindels­e med faldskærms­udspring er et absolut særsyn i Danmark.

– Som i en hvilken som helst anden sport kan man komme galt af sted, men jeg tror, at det er fire år siden, at vi havde en dødsulykke i Danmark, og det var ikke inden for den her disciplin, siger han.

Dansk Faldskærms Unions havarigrup­pe blev sendt til stedet for at undersøge omstændigh­ederne, og det er endnu ikke fastlagt, hvad der gik galt, fortæller Louise Staal-Thomsen, der er formand for bestyrelse­n i Dansk Faldskærms Union.

Hun fortæller, at de blandt andet kigger på, om der er noget galt med udstyret, og ser, om der er nogen, der har video af episoden.

– Men hvad er det, der går galt, når det går galt, i denne disciplin?

– Det er som oftest farten, siger hun.

 ??  ?? Manøvre- fejl
Ulykken skete ved denne sø på, hvor springeren skulle ned og glide over vandet, før han landede på jorden. Men noget gik galt. Sandsynlig­vis en manøvrerin­g.
Manøvre- fejl Ulykken skete ved denne sø på, hvor springeren skulle ned og glide over vandet, før han landede på jorden. Men noget gik galt. Sandsynlig­vis en manøvrerin­g.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark