Ekstra Bladet

Ministerie­t ’ vil kigge på løsning’

En sosu- hjælper rejste til Tenerife og købte hos Gucci og Magasin for penge, hun havde svindlet fra syge og ældre mennesker. Men hun måtte slet ikke arbejde som sosu- hjælper

- LINETTE K. JESPERSEN METTE PEDERSEN linette@ eb.dk; mepe@ eb.dk

Selvom en 27-årig kvinde var frakendt retten til at arbejde som sosu-hjælper, fordi hun tidligere har svindlet gamle og svage mennesker, så stoppede det hende ikke i at fortsætte.

Fredag blev hun idømt ti måneders ubetinget fængsel for svindel mod fem syge og ældre i en tilståelse­ssag og for at have overtrådt sin frakendels­e og alligevel fået job som sosu- hjælpervik­ar.

Det er ikke er muligt at udstede en offentlig straffeatt­est til private leverandør­er for pleje- og omsorgsper­sonale

Problemet er, at vikarburea­uerne ikke har haft en chance for at se, at hun var frakendt rettighede­n, fordi de kun kan bede om den private straffeatt­est, hvor frakendels­en kun kan ses i fem år, selvom den stadig gælder.

Er det korrekt

I forbindels­e med Ekstra Bladets dækning af sosuhjælpe­rens svindel har Dansk Folkeparti­s socialog ældreordfø­rer Karina Adsbøl med henvisning til Ekstra Bladets artikel 6. august i år om den lammede ALS-patient Bente, der hjælpeløst kunne følge tyveriet med øjnene, spurgt sundheds- og ældreminis­ter Magnus Heunicke, ’ om det er korrekt, at private leverandør­er ikke kan indhente offentlige straffeatt­ester ved ansættelse af pleje/omsorgsper­sonale’, og ’ hvilke initiative­r agter ministrene at tage i forhold til denne problemsti­lling?’

Ja, det er det

Sundhedsmi­nister Magnus Heunicke har svaret i fredags, hvor han har hentet bidrag til svaret i Justitsmin­isteriet.

Her bekræftes det, at de private vikarburea­uer ikke har samme mulighed for at tjekke, om en person er frakendt rettighede­n til at arbejde som sosu-hjælper som det offentlige.

’ En væsentlig forskel mellem den private straffeatt­est og den offentlige straffeatt­est er tillige, at afgørelser typisk vil optræde i længere tid på den offentlige straffeatt­est sammenlign­et med den private straffeatt­est’, lyder svaret, hvor der også står, at det ikke er muligt at udstede en offentlig straffeatt­est til private leverandør­er for pleje- og omsorgsper­sonale.

Justitsmin­isteriet oplyser afslutning­svist følgende: ’ Justitsmin­isteriet vil sammen med Sundhedsog Ældreminis­teriet kigge på en løsning snarest muligt, sådan at vi sammen får sikret, at lignende sager kan undgås i fremtiden’. Jeg kan henholde mig til ovenståend­e, fremgår det af svaret.

Nogenlunde samme besked fik Ekstra Bladet i en skriftlig besvarelse fra justitsmin­ister Nick Hækkerup i juli måned.

Karina Adsbøl (DF) mener, at sundheds- og justitsmin­isteren må træde i karakter i forhold til at give de værktøjer, der skal til, og siger, at hun vil forfølge sagen.

Sundheds- og justitsmin­isteren må træde i karakter i forhold til at give de værktøjer, der skal til

Karina Adsbøl ( DF) Adsbøl vil forfølge sagen

– Nu håber jeg, at jeres artikel har medvirket til at skubbe på processen. Jeg vil følge op overfor ministrene, de skal levere handling, siger Karina Adsbøl, der er selv uddannet socialog sundhedsas­sistent.

Hun kalder det vanvittigt, at man overhovede­t kan tænke på at behandle mennesker på den måde.

– Det medvirker til et forkert billede af alle de dygtige medarbejde­re, der er på området, siger hun.

 ?? FOTO: ALEKSANDER KLUG ?? Svindlen mod et af de kvindelige ofre skete på en adresse i Søborg, hvor hun ikke bor længere.
FOTO: ALEKSANDER KLUG Svindlen mod et af de kvindelige ofre skete på en adresse i Søborg, hvor hun ikke bor længere.
 ??  ?? Ekstra Bladet 6. august 2020.
Ekstra Bladet 6. august 2020.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark