Ekstra Bladet

Han kan gøre alvorlig skade

Instruktør­en anklages for løgn om fængsling TORTUR: Kan kompromitt­ere den første retssag mod det syriske regime, mener menneskere­ttighedsak­tivist

- MAYA TEKELI mt@ eb.dk

Stjerneins­truktøren bag de danskprodu­cede dokumentar­er ’Last Men in Aleppo’ og ’ The Cave’, Feras Fayyad, beskyldes nu for at fortælle falske historier om sit ophold i Syrien i medierne.

Det sker i forbindels­e med en historisk retssag mod det syriske regime i

Tyskland, der nu risikerer at blive ødelagt.

– Det er meget risikabelt for de rigtige ofre at give den her slags informatio­n, siger menneskere­ttighedsak­tivist og tidligere direktør i Violation Documentat­ion Center Husam Alkatlaby til Ekstra Bladet.

Anderledes hver gang

Retssagen mod en tidligere oberst i den syriske hær, Anwar Raslan, betragtes som en vigtig milepæl for retfærdigh­ed for det syriske folk.

Her er Feras Fayyad hovedvidne, hvilket skaber stor bekymring hos Husam Alkatlaby.

– Det er slet ikke muligt, at det, han fortæller, er sandt, siger han til Ekstra Bladet.

– Han har sagt 80 forskellig­e ting om sine oplevelser i medierne, og som en, der har samlet flere tusind vidnesbyrd, har jeg aldrig set så mange forskellig­e historier.

Ekstra Bladet har foretaget en sammenlign­ing af Feras Fayyads fortælling­er om hans fængsling i forskellig­e interviews fra de seneste otte år. Historien er anderledes for hvert interview.

Ifølge en rapport fra Amnesty USA fra 2012 blev Feras Fayyad tilbagehol­dt på en internetca­fé i Damaskus 30. april 2011. Og i et af de første interviews med både ham, hans kone og advokat i CNN fremgår det, at han blev løsladt 15 dage senere.

I samme artikel kan man læse, at Feras Fayyad bliver anholdt for anden gang i en lufthavn i Damaskus, hvilket bekræftes af en rapport fra organisati­onen Reporters Without Borders. Den beskriver, hvordan han bliver løsladt af domstolen i februar 2012.

Utroværdig­t

Selvom den samlede fængsling er omtrent tre- fire måneder og bekræftes af hans daværende advokat, fortæller Feras Fayyad i andre interviews, hvordan har var tilbagehol­dt i alt fra otte til mellem 15 og 18 måneder. Og det er dybt utroværdig­t, mener menneskere­ttighedsak­tivisten.

– Det har ikke noget med traumer at gøre det her. Folk, der prøver at glemme deres historier, husker et par dage eller uger forkert, siger Hussam Altkatlaby til Ekstra Bladet.

– Det her drejer flere måneder. sig om

I en artikel i det syriske medie Raseef22 problemati­serer Hussam Al- Qutlabi Feras Fayyads usammenhæn­gende historier om sin tid i det berygtede Khatibfæng­sel, der er kendt som ’ Branch 251’, i Damascus.

Husam Al-Qutlabi beskriver, hvordan datoerne for hans fængsling varierer betydeligt mellem interviews, hvordan de overlapper hinanden, og hvordan den tortur, Feras Fayyad fortæller, han har været udsat for, burde have efterladt varige men på hans krop.

Ødelæggend­e

– I mine øjne ødelægger hans udtalelser det syriske folks narrativ. Det er en skade, som er svær at rette op på, siger han til Ekstra Bladet.

Hussam Alkatlaby mener, at det er risikabelt for de resterende 25 vidner at stå bag instruktør Feras Fayyads udtalelser.

Han har sagt 80 forskellig­e ting

Det er meget risikabelt for de rigtige ofre

Det er risikabelt for de resterende 25 vidner at stå bag instruktør Feras Fayyads udtalelser

– Vi ( syrerne red.) har tabt mange sager mod det syriske regime. Vi har tabt den politiske krig, mediekrige­n og nu har vi kun den sidste og mest effektive tilbage, siger han om retssagen i Koblenz til Ekstra Bladet.

– Derfor er vi nødt til at kæmpe den med stærke etiske værktøjer. Hvis nogle vidnesbyrd er utroværdig­e, kompromitt­erer det ofrenes mulighed for retfærdigh­ed.

 ?? FOTO: THOMAS FREY/ RITZAU SCANPIX ?? Her ses Feras Fayyad ( nummer to fra højre) efter den første dag af retssagen i tyske Koblenz. Men han burde slet ikke være med, mener en kritiker.
FOTO: THOMAS FREY/ RITZAU SCANPIX Her ses Feras Fayyad ( nummer to fra højre) efter den første dag af retssagen i tyske Koblenz. Men han burde slet ikke være med, mener en kritiker.
 ??  ?? Ekstra Bladet i går.
Ekstra Bladet i går.
 ??  ?? Ekstra Bladet i går.
Ekstra Bladet i går.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark