Ekstra Bladet

JEG SLOG MIN BEDSTE VEN IHJEL

MORDER SOM 13-ÅRIG: Thomas stak en kniv i hjertet på en anden dreng. Nu står han frem med sin historie

- METTE PEDERSEN mepe@ eb.dk

Han husker det i brudstykke­r. Små glimt af, at der er lagt op til slåskamp. Thomas står med kniven frem for sig, da Claudio løber imod ham. De ender på græsset. Og han mærker, hvordan kniven pludselig sidder fast i hans bedste ven. Den er gået direkte i hjertet.

20. juli 2011 bliver Thomas morder. Han er 13 år. Det samme er offeret.

– Det var aldrig meningen, at Claudio skulle dø. Jeg håbede, at han ville løbe væk, da han så, jeg havde kniven. Det var et uheld, siger drabsmande­n i dag.

– Men jeg var farlig dengang. Claudio var egentlig bare et tilfældigt offer.

Far hængte sig

Ni år senere står Thomas for første gang frem med sin historie. Han tager imod Ekstra Bladet i en lejlighed i Sønderborg, hvor han bor med sin kæreste og toårige datter.

Den 22- årige sønderjyde ønsker ikke at bortforkla­re eller søge tilgivelse for sin forbrydels­e, men vil give offentligh­eden indsigt i, hvordan en dreng bliver morder.

Han fortæller, at Claudio var hans bedste ven. De lærte hinanden at kende på et bosted uden for Sønderborg, hvor Thomas var i aflastning hver anden weekend. Claudio, som havde mistet begge forældre, flyttede ind, og de blev fortrolige

homas selv var kun på vej ud af børnehaven, da hans far hængte sig. Dødsfaldet blev symbolet på det, som Thomas altid har manglet og savnet: en stabil faderfigur.

Han fik tidligt konstatere­t adhd og socio- emotionell­e vanskeligh­eder og gik i specialsko­le. Derudover var der gennem en periode en voksen i hans liv, som ifølge Thomas mishandled­e ham.

– Jeg har i dag fået konstatere­t ptsd, og min psykiater mener, at det formentlig stammer fra de ting, jeg blev udsat for dengang, siger Thomas om manden, der dog aldrig blev meldt til politiet.

Hentede en kniv

Filmen knækkede første gang i marts 2011. På det tidspunkt røg Thomas mere og mere hash, og han havde mange ' voldsomme tanker'. Lunten var kort, da han blev uvenner med en anden dreng på fodboldban­en.

– Han sagde, at han godt kunne forstå, at min far begik selvmord, når han havde en søn som mig. Så gik jeg op og hentede en kniv.

– Hvorfor?

– Jeg tænkte bare, at han skulle dø, siger Thomas uden at tøve.

Lige så klar i mælet er han, når han svarer på, hvorfor han ikke gjorde alvor af det: Drengen sagde undskyld.

Thomas mener selv, han burde være blevet sendt væk efter den episode. I stedet tilbød kommunen at døgnanbrin­ge ham få hundrede meter fra sit hjem, og det takkede familien nej til.

– Det gav ingen mening, for så ville jeg jo stadig være i det miljø, jeg skulle væk fra. Jeg sagde til dem, at det ville gå galt, hvis de ikke fik mig væk.

Fire måneder senere slog han Claudio ihjel.

Af hensyn til Thomas’ familie bringer vi ikke hans efternavn.

Jeg håbede, at han ville løbe væk, da han så, jeg havde kniven

ARKIVFOTO: FLEMMING NISSEN

 ?? FOTO: LENE ESTHAVE ?? Hver eneste dag
– Jeg har det stadig ad helvede til over det, der er sket, og jeg tænker på Claudio hver evig eneste dag, men jeg er nødt til at acceptere det for at komme videre. Og være en god far for min datter.
FOTO: LENE ESTHAVE Hver eneste dag – Jeg har det stadig ad helvede til over det, der er sket, og jeg tænker på Claudio hver evig eneste dag, men jeg er nødt til at acceptere det for at komme videre. Og være en god far for min datter.
 ?? FOTO: LENE ESTHAVE ?? På den ene underarm dækker Thomas’ efternavn over hans ar. På den anden står der ’c’est la vie’. – En psykiater fortalte, at det betyder ’sådan er livet’, og han sagde, at det skal jeg sige til mig selv nogle gange, når tingene er svære.
FOTO: LENE ESTHAVE På den ene underarm dækker Thomas’ efternavn over hans ar. På den anden står der ’c’est la vie’. – En psykiater fortalte, at det betyder ’sådan er livet’, og han sagde, at det skal jeg sige til mig selv nogle gange, når tingene er svære.
 ?? PRIVATFOTO ?? – Jeg var bange. Jeg forstod ikke, hvad der foregik, og ville jo bare have min mor, husker Thomas om de første døgn efter drabet, hvor han blev taget med af politiet og afleveret på en sikret institutio­n. Thomas var omkring 12 år, da dette billede blev taget.
PRIVATFOTO – Jeg var bange. Jeg forstod ikke, hvad der foregik, og ville jo bare have min mor, husker Thomas om de første døgn efter drabet, hvor han blev taget med af politiet og afleveret på en sikret institutio­n. Thomas var omkring 12 år, da dette billede blev taget.
 ??  ??
 ??  ?? Blomster på stedet, hvor drabet skete, og hvor man stadig kunne se blodet.
Blomster på stedet, hvor drabet skete, og hvor man stadig kunne se blodet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark