Ekstra Bladet

CORONA-STRAMNINGE­R I 18 KOMMUNER

EFTER HØJE SMITTETAL: Barer skal lukke kl. 24, og maks. 50 må forsamles

-

Den stigende smitte med coronaviru­s i Odense Kommune, Københavns Kommune og kommunerne omkring hovedstade­n får sundhedsmy­ndighedern­e til at indføre lokale restriktio­ner.

Det betyder, at forsamling­sforbuddet sænkes til 50 fra 100 personer i 18 kommuner.

Barer og restaurant­er, som ellers havde fået lov at udvide åbningstid­en i genåbninge­ns fase 4, skal igen lukke klokken 24 i de 18 kommuner.

Tiltagene gælder foreløbigt frem til 22. september.

Bekymrende

Det oplyser sundhedsmi­nister Magnus Heunicke ( S) på et pressemøde i går. Her siger han, at vi befinder os i ’den mest bekymrende situation siden foråret’.

– Vi kan nå at rette op. Men det kræver, at vi sætter ind, som vi gør nu målrettet og lokalt.

– Nu sætter vi ind i Odense og hele hovedstads­området. Vi vil ikke tøve med at indføre nye restriktio­ner, hvis det bliver nødvendigt, siger han.

Superligae­n rammes

Også den planlagte udvidelse af den tilpassede Superliga-ordning om tilskuere til andre idrætsarra­ngementer udskydes i 14 dage.

De 18 kommuner er Albertslun­d, Ballerup, Brøndby, Dragør, Frederiksb­erg, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Herlev, Hvidovre, Høje- Taastrup, Ishøj, Københavns, Lyngby- Tårbæk, Rødovre, Tårnby, Vallensbæk og Odense. Desuden bliver der opfordret til hjemmearbe­jde i videst muligt omfang på offentlige og private arbejdspla­dser i kommunerne.

Vil undgå nedlukning

Myndighede­rne vil gerne undgå en generel nedlukning og ser specifikt på kommuner, hvor smitten er høj. Derfor er der sat en bekymrings­grænse ved 20 smittede pr. 100.000 indbyggere.

Når en kommune overstiger den grænse, bliver der holdt ekstra øje med dem og eventuelt indført lokale tiltag.

Mange kommuner overstiger nu den grænse, siger afdelingsc­hef ved Statens Serum Institut Tyra Grove

Vi vil ikke tøve med at indføre nye restriktio­ner, hvis det bliver nødvendigt

Krause. – Det er det højeste i nogle uger siden foråret. Der er 21 kommuner, der nu overstiger grænsen på 20 smittede pr. 100.000 borgere. Vi skal kun nogle få uger tilbage, før det kun var en håndfuld kommuner.

Kan bringe smitten videre

– Der er en overvægt af unge blandt 20- 29- årige blandt de smittede. De vil kunne bringe smitten videre til risikogrup­per ved eksempelvi­s familiesam­menkomster, siger hun.

Der er tidligere lavet lokale tiltag i Aarhus og Silkeborg i august, hvor områderne var ramt af lokale smitteudbr­ud.

Blandt andet blev der – før det blev et krav i hele landet – indført et påbud om at bruge mundbind i den offentlige transport.

Samtidig kunne barer og restaurant­er kun holde åbent til midnat, og gymnasieel­evers skolestart blev udskudt. De restriktio­ner blev ophævet, da Aarhus lykkedes med at få brudt den stigende smittekurv­e.

I den seneste uge er der fundet smittetilf­ælde i 82 ud af landets 98 kommuner.

Ritzau

 ?? FOTO: TIM KILDEBORG JENSEN ?? Unge rammmes
Mange unge er blandt de smittede i den seneste bølge. Her testes der på Profession­shøjskolen i Odense.
FOTO: TIM KILDEBORG JENSEN Unge rammmes Mange unge er blandt de smittede i den seneste bølge. Her testes der på Profession­shøjskolen i Odense.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark