Ekstra Bladet

KINA ER SKRÆMMENDE

- Henrik Skov Th. Dahls Vej Esbjerg

Der bor 1,4 milliarder kinesere i Kina. Riget i midten fylder på skræmmende vis mere og mere, og inden for få år vil Kina overhale USA som verdens største økonomi.

Kina er et diktatur med et dominerend­e kommunistp­arti, der bestemmer alt, og samtidig er Kina også det mest kapitalist­iske samfund.

USA’s præsident, Donald Trump, forsøger at sætte hælene ned, men faktum er, at store dele af amerikansk økonomi er pantsat til Kina. Så løbet er kørt. Kinesere er et meget arbejdsomt og discipline­ret folkefærd, og når de bevæger sig fremad i fælles takt, går det bare hastigt ud over stepperne.

Tidligere var landet berygtet for at lave billige kopivarer. Det gør kineserne stadig, men de er også begyndt at udvikle egne produkter, der truer produkter i hele Vesten. Det gælder modetøj, biler og ikke mindst elektronik.

Udenrigspo­litisk er Kina også en trussel: Hong Kong og Taiwan trynes,

Kina er meget aktiv med hensyn til investerin­ger i Afrika, og kineserne er også aktive i Grønland og omegn.

Den aggressive adfærd kommer ses bedst i det kinesiske teleselska­b Huawei. Selskabet forsøgte – heldigvis forgæves – at tryne Færøerne til at lade Huawei skulle stå for udbredelse­n af 5G- netværket på øerne.

Huawai er røget ind i en verdensoms­pændende shitstorm på grund af den meget uklare ejerstrukt­ur, der dog klart peger tilbage til Kinas kommunisti­ske parti og landets stærke militær.

Men Kina og Huawei giver aldrig op:

Lige nu lancerer techgigant­en en YouTube- kanal for danske børn, hvor de tegner og fortæller om it og teknik. Der ligger en klar kalkule bag.

Den, der undervurde­rer Kina, begår en kæmpe fejl. Kineserne opfandt også fyrværkeri­et. Og de går aldrig tilbage til en fuser.

 ?? FOTO: SUSAN WALSH/AP/ RITZAU SCANPIX ?? Den amerikansk­e præsident, Donald Trump, lader, som om han er i stand til at holde styr på Kinas magtfulde præsident, Xi Jinping, men løbet er kørt for længst, fastslår Henrik Skov.
FOTO: SUSAN WALSH/AP/ RITZAU SCANPIX Den amerikansk­e præsident, Donald Trump, lader, som om han er i stand til at holde styr på Kinas magtfulde præsident, Xi Jinping, men løbet er kørt for længst, fastslår Henrik Skov.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark