Ekstra Bladet

Lev længere med hjerteflim­mer

NY FORSKNING: En omfattende undersøgel­se har givet forskere vigtig viden

- EGIL SVENDSBY ( VG) DANSK BEARBEJDEL­SE: MARIE JUUL JØRGENSEN redaktione­n@ eb.dk

Personer med hjerteflim­mer halverer risikoen for en tidlig død, hvis de træner regelmæssi­gt.

Denne opsigtsvæk­kende opdagelse er gjort af forskere på Norges teknisk- naturviden­skabelige universite­t – NTNU – i Trondheim og blev for nylig publiceret i det prestigefy­ldte tidsskrift European Heart Journal.

Hovedforfa­tteren bag studiet er Lars E. Garnvik. Han var forsker ved NTNU, da studiet blev fuldført.

– I undersøgel­sen har vi fulgt 1117 personer over en periode på otte år. Samtlige af disse havde hjerteflim­mer, da studiet startede, og gennemsnit­salderen for kvinderne i undersøgel­sen var 73 år, mens den var 70 år for mænd. I løbet af studiet døde 344 af disse personer, og data knyttet til disse dødsfald danner grundlaget for vores fund, siger Lars E. Garnvik til avisen VG.

– Studiet viser, at personer med hjerteflim­mer, som opfylder myndighede­rnes anbefaling­er for fysisk aktivitet, har omtrent halveret risikoen for en tidlig død sammenlign­et med inaktive hjerteflim­mer- patienter.

De fleste er ældre, men ...

I Norge lever over 100.000 mennesker med hjerteflim­mer.

Patienter med hjerteflim­mer kan opleve en ekstrem høj puls, når de får et anfald, hvilket gør motion udfordrend­e. De oplever, at pulsen det ene øjeblik ligger på eksempelvi­s 70 hjerteslag i minuttet og så hopper til 250 straks efter.

Enkelte personer har konstant flimmer, men de kan blive medicinere­t til en frekvens på 90 slag i minuttet.

De fleste, som har hjerteflim­mer, er ældre personer, men der er også en mindre gruppe, der ikke nødvendigv­is er oppe i alderen. Det er personer, som har dyrket meget udholdenhe­dstræning og derfor har fået hjerteflim­mer i en ung alder.

– Men vores forskning viser, at udholdenhe­dstræning sandsynlig­vis er godt, selv når du har hjerteflim­mer. Med træning mener vi her myndighede­rnes minimumsan­befaling for fysisk aktivitet, der er 150 minutter med moderat intensitet eller 75 minutter med høj intensitet hver uge, fortæller Garnvik.

Har tvivlet

Der har ikke tidligere været megen fokus på træning for patienter med hjerteflim­mer.

– Mange mennesker med hjerteflim­mer er bange for fysisk aktivitet, fordi der ikke er nogen specifikke anbefaling­er til denne patientgru­ppe. De har hørt, at man kan få hjerteflim­mer af træning, og derfor har de tvivlet på, at det var en god idé, siger Garnvik.

– Men det er først og fremmest dem, som træner hårdt og meget, ofte i kombinatio­n, som kan være udsat for fare i forbindels­e med at træne med hjerteflim­mer. Det gælder ikke for normal træning, siger Garnvik.

Mange mennesker med hjerteflim­mer er bange for fysisk aktivitet

 ?? ARKIVFOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Mindst farligt
Det er sandsynlig­vis farligere at undlade at træne end at gøre det, siger norsk ekspert.
ARKIVFOTO: SHUTTERSTO­CK Mindst farligt Det er sandsynlig­vis farligere at undlade at træne end at gøre det, siger norsk ekspert.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark