Ekstra Bladet

STORBANK VIL AF MED ØLKONGE

MISTILLID: Efter lang tids uro i Harboes Bryggeri trækker investoren Nordea nu sin støtte til selskabets udskældte formand

- NICOLAJ VORRE nivo@eb.dk

Sædet er for alvor begyndt at brænde under den magtfulde formand i Harboes Bryggeri, 78- årige Bernd Griese.

De seneste måneder har landets tredjestør­ste bryggeri været plaget af en stribe møgsager, ledelseska­os og millionund­erskud.

Og nu har storinvest­oren Nordea fået nok: På Harboes nyligt afholdte generalfor­samling valgte banken at trække støtten til fire ud af seks foreslåede bestyrelse­smedlemmer – herunder Bernd Griese.

Det oplyser Eric Pedersen, chef for ansvarlige investerin­ger i Nordea, i en mail til Ekstra Bladet.

Problemet i Harboes Bryggeri er, at langt de fleste aktionærer kun er statister

Direkte adspurgt, om storbanken anser Bernd Griese for at være den forkerte person i formandsst­olen, svarer Nordea- chefen:

’ Det spørgsmål synes jeg, at vi har svaret på, i kraft af den måde vi har stemt på.’

Kræver flere uafhængige

Bernd Griese har ikke svaret på Ekstra Bladets spørgsmål om mistillide­n fra banken, der har en investerin­g på ca. 20 millioner kroner i Harboe.

Længe har det mere været reglen end undtagelse­n, at medlemmern­e af Harboes bestyrelse har haft en relation til Bernd Griese.

Blot to ud af bestyrelse­ns seks medlemmer har således status som ’uafhængige’ – altså personer, som ikke er forbundet til Harboe eller selskabets ejere.

Men det er slet ikke godt nok, mener Nordea.

’ Vi mener, at der bør være et flertal af uafhængige medlemmer. Den uro, der længe har været omkring Harboe, understreg­er mere end noget andet, hvorfor dette er nødvendigt,’ skriver Eric Pedersen.

Og det er ikke kun Nordea, som synes, det er en god idé med en overvægt af uafhængige medlemmer i en bestyrelse.

Neutrale beslutning­er

Det er tværtimod en klokkeklar anbefaling fra Komitéen for god Selskabsle­delse, som udstikker retningsli­njer til børsnotere­de virksomhed­er.

– En bestyrelse bør først og fremmest bestå af folk, der kan træffe neutrale beslutning­er. Det handler om, at beslutning­erne er til virksomhed­ens bedste og ikke til fordel for den ene eller anden aktionær, siger den erfarne erhvervsle­der

Lars Frederikse­n, som er formand for komitéen. Han oplyser, at stort set alle landets mere end 100 børsnotere­de selskaber lever op til anbefaling­en.

– I sidste ende er det aktionærer­ne, der skal stemme for eller imod. Problemet i Harboes Bryggeri er dog, at langt de fleste aktionærer kun er statister. For der er én aktionær, som bestemmer det hele, siger Lars Frederikse­n med henvisning til, at Bernd Grieses familie via de såkaldte A- aktier sidder på kontrollen med selskabet.

Bernd Griese har ikke svaret på Ekstra Bladets spørgsmål om Harboes bestyrelse.

 ?? FOTO: MIK ESKESTAD ?? Vender ham ryggen
Bernd Griese har tidligere fået heftig kritik fra Harboes aktionærer. Nu har også Nordea mistet tilliden til ham som bryggeriet­s formand.
FOTO: MIK ESKESTAD Vender ham ryggen Bernd Griese har tidligere fået heftig kritik fra Harboes aktionærer. Nu har også Nordea mistet tilliden til ham som bryggeriet­s formand.
 ?? FOTO: NIELS HOUGAARD/ RITZAU SCANPIX ?? Lars Frederikse­n er tidligere topchef i ingrediens­koncernen Chr. Hansen og nu formand i Komitéen for god Selskabsle­delse.
FOTO: NIELS HOUGAARD/ RITZAU SCANPIX Lars Frederikse­n er tidligere topchef i ingrediens­koncernen Chr. Hansen og nu formand i Komitéen for god Selskabsle­delse.
 ??  ?? Ekstra Bladet 21. juni i år.
Ekstra Bladet 21. juni i år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark