Ekstra Bladet

Syre for sjælen

Det amerikansk­e band The Flaming Lips flipper ud på mageløs vis

- THOMAS TREO tom@ eb.dk

The Flaming Lips American Head ( Bella Union/ Border) Ude fredag

Det er utroligt, at The Flaming Lips ikke er brændt ud for længst. Men 37 år efter fantastern­e tændte op under årtier med alskens aparte vanvid, er de her endnu.

Heldigvis for det. Endnu mere bemærkelse­sværdigt er det faktisk, at anarkister­ne fortsat kan betage, som de gør på pragtfulde ’American Head’.

Selvskabt utopia

Efter en stribe skæve sideprojek­ter, grænsesøge­nde eksperimen­ter og samarbejde­r med popstjerne­r som Miley Cyrus og Kesha er The Flaming Lips’ 16. album en tilbageven­den til den mere melodiøse stil på gruppens 18 år gamle hovedværk, ’ Yoshimi Battles the Pink Robots’.

Med afsæt i The Beach Boys og The Beatles tager bandet et psykedelis­k trip til det selvskabte utopia, The Flaming Lips har kultiveret på talrige udflippede udgivelser, men ’ American Head’ har også kontakt til virkelighe­den.

Flere sange leder tilbage til frontmand Wayne Coynes barndomsmi­nder fra en søskendefl­ok af forrykte freaks i Oklahoma City, hvor hans fascinatio­n af bevidsthed­sudvidende stoffer tydeligvis fik lov til at vokse frit.

’American Head’ er gennemsyre­t af rusmidler, men det føles aldrig som en kliché på ’When We Die When We're High’, ‘ Watching the Lightbugs Glow’ og ‘ Mother I’ve Taken LSD’, hvis titler siger alt om albummets mildest talt kosmiske tone.

Hooks i hjertet

The Flaming Lips’ musikalske mastermind og multiinstr­umentalist, Steven Drozd, leverer en kraftpræst­ation på især ’ Flowers of Neptune 6’ og ’ Dinosaurs on the Mountain’, som er udstyret med store hooks, der går lige i hjertekule­n.

I et sofistiker­et og detaljerig­t lydbillede flyder materialet som ebbe og flod, og atter balancerer The Flaming Lips deres emotionell­e pondus mellem en slags flimrende, lyksaligt galskab og dyb, melankolsk afmagt.

Veteranern­es inspirered­e kreativite­t rummer velkendte, hjemmerull­ede kvaliteter, men kammer til tider over i en nærmest barnlig naivitet, der ikke desto mindre er et sjældent adelsmærke, som de på forunderli­g vis har formået at værne om.

Man glæder sig allerede til, hvad dette eventyrlig­e orkester finder på næste gang.

I et sofistiker­et og detaljerig­t lydbillede flyder materialet som ebbe og flod

 ?? FOTO: GEORGE SALISBURY ?? Uforlignel­ige
The Flaming Lips – gruppen genfinder melodien efter flere skæve udskejelse­r.
FOTO: GEORGE SALISBURY Uforlignel­ige The Flaming Lips – gruppen genfinder melodien efter flere skæve udskejelse­r.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark