Ekstra Bladet

Motorcykel­træf med 365.000 bikere har spredt coronaviru­s i hele USA

- DAVID ATTARDO ANDERS ZACHO daat@ eb.dk; azk@ eb.dk

En kæmpestor, tåbelig fejl.

Sådan lød advarslen inden det store træf Sturgis Motorcycle Rally løb af stablen. Og nu er konklusion­en, at skeptikern­e desværre fik ret.

Center for Health Economics & Policy Studies ( CHEPS) i USA vurderer nu, at 250.000 personer smittet med coronaviru­s kan knyttes til træffet i den lille by i delstaten South Dakota.

Vurderinge­n er, at det kommer til at koste 12 milliarder dollars, hvilket svarer til 75 milliarder danske kroner.

3. september sporede man det første dødsfald tilbage til mega- eventet, og ifølge det amerikansk­e medie Washington Post er der tale om en 60- årig biker, der er død med coronaviru­s.

Rædselssla­gne

Det fortæller Kris Ehresmann, der er direktør for infektions­sygdomme ved Minnesotas Sundhedsmi­nisterium.

Ifølge direktøren er man rædselssla­gne for, at det gigantiske motorcykel­træf kan have spredt smitten rundt i hele USA.

Amerikansk­e bikere fra hele 61 procent af alle mindre kommuner i landet deltog nemlig under motorcykel­træffet.

– Det har potentiale­t til at fordoble antallet af mulige smittede mange gange. Det er særdeles bekymrende set fra et bredere sundhedssy­nspunkt for befolkning­en, siger Kris Ehresmann.

Vil ikke dø

South Dakota har ikke indført særlige restriktio­ner i coronakris­en. Her er der ingen krav om mundbind eller forsamling­sforbud. Guvernør Kristi Noem gav også givet grønt lys til Sturgis Motorcycle Rally, der i år fejrede 80 års jubilæum.

– Jeg vil ikke dø, men jeg ønsker heller ikke at være fanget resten af mit liv, sagde 66- årige Stephen Sample til nyhedsbure­auet AP under eventet.

Han deltog, selvom han har haft betænkelig­heder ved det, fortalte han til nyhedsbure­auet.

– Jeg tror, vi alle er villige til at tage en chance. Men det kan være en stor fejltagels­e.

Samlet har USA haft over 6,3 millioner bekræftede smittetilf­ælde siden udbruddets start.

 ?? ARKIVFOTO: MORRY GASH/AP/ RITZAU SCANPIX ?? Folk fra nær og fjern deltog ved årets udgave af Sturgis Motorcycle Rally trods den verdensoms­pændende coronakris­e.
ARKIVFOTO: MORRY GASH/AP/ RITZAU SCANPIX Folk fra nær og fjern deltog ved årets udgave af Sturgis Motorcycle Rally trods den verdensoms­pændende coronakris­e.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark