Ekstra Bladet

Uønsket forskning om integratio­n

-

er fyldt med INTEGRATIO­NSDEBATTEN holdninger. Holdninger om, hvorvidt integratio­nen går godt eller dårligt, hvad der er årsag til problemern­e, og hvordan vi får dem løst. Men selvom holdninger er vigtige, så kan de ikke stå alene. Der skal også viden til. Problemet er bare, at dem med viden bliver angrebet, udskammet og skræmt væk, så snart de stikker hovedet frem i integratio­nsdebatten.

er en forskDET SENESTE EKSEMPEL ningsrappo­rt udarbejdet af to RUC- forskere, Lise Galal og Louise Liebmann, på bestilling fra Styrelsen for Internatio­nal Rekrutteri­ng og Integratio­n om ære og social kontrol, der bl. a. konkludere­r, at et kendskab til Koranen kan være en udvej fra negativ social kontrol.

Rapporten mødte efterfølge­nde massiv kritik, bl. a. fra Socialdemo­kratiets udlændinge- og integratio­nsordfører, der udtalte, at ’ hvis man havde vidst, at denne rapport var blevet resultatet, så var den næppe blevet bestilt.’

at have andre opDET ER HELT LEGITIMT fattelser end det, rapporten udlægger. Ligesom det er helt fair, hvis en forsknings­rapport bliver genstand for en debat mellem eksperter. Men at politikere på den måde angriber forskernes faglighed og gør klart, at man ikke ønsker forskning, når man er uenig i forskninge­ns konklusion­er, er mildest talt bekymrende.

er behandling­en af ET ANDET EKSEMPEL

Morten Sodemann, der er professor og overlæge på indvandrer­medicinsk klinik på Odense Universite­tshospital, da han tillod sig at forklare årsagerne til, at store dele af et somalisk mindretal i

Aarhus blev smittet med corona. Folketings­medlem Lars Aslan Rasmussen ( S) prøvede bl. a. i en radiodebat, hjulpet godt på vej af Pia Kjærsgaard ( DF), at miskredite­re Sodemann ved at anklage ham for at sammenlign­e politikere med insekter, fordi han på Twitter skrev ’ når lopper gør’ om en faktuel forkert udtalelse fra Mette Thiesen ( NB).

forbryHVAD VAR MORTEN SODEMANNS delse? Han vurderede på baggrund af mange års erfaring med indvandrer­es helbred, at smitten blandt somalierne ikke skyldes kultur, men at de er socialt udsatte og derfor lettere bliver ramt af en sygdom som corona – hvilket vi i Danmarks Videnscent­er for Integratio­n i øvrigt også konkludere­de i juni måned på baggrund af britisk og amerikansk forskning. Det afholdt dog ikke en lang række af landets debattører og politikere for at konkludere det præcis modsatte. Ikke baseret på forskning eller mange års erfaring med indvandrer­es sundhed. Nej, det var baseret på holdninger.

Vi har den integratio­nsdebat, vi fortjener. Og det er desværre en integratio­nsdebat, hvor holdninger trumfer viden, og hvor forskerne angribes og udskammes, hvis deres viden ikke stemmer overens med den politiske konsensus. Jeg har talt med mange forskere, som meget nødig vil stå frem i medierne på grund af debatklima­et, ligesom mange har oplevet chikane og trusler for at stå frem.

Forskerne angribes og udskammes, hvis deres viden ikke stemmer overens med den politiske konsensus

mere end villige MANGE ER I DANMARK til at angribe svenskerne for at udskamme eksperter og forskere, når de går imod en politisk konsensus, men gør desværre præcis det samme herhjemme med omvendt fortegn.

 ?? FOTO: FINN FRANDSEN ?? Vi har den integratio­nsdebat, vi fortjener. Og det er desværre en integratio­nsdebat, hvor holdninger trumfer viden, og hvor forskerne angribes og udskammes, skriver Rasmus Brygger.
FOTO: FINN FRANDSEN Vi har den integratio­nsdebat, vi fortjener. Og det er desværre en integratio­nsdebat, hvor holdninger trumfer viden, og hvor forskerne angribes og udskammes, skriver Rasmus Brygger.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark