Ekstra Bladet

BYGGERIET MANGLER STADIG HÆNDER

Antallet af jobopslag er steget i bygge- og anlægsbran­chen

- NIELS FRIIS

Står man på grund af coronakris­en uden et job, skal man måske overveje at kigge mod bygge- og anlægsbran­chen.

Mens antallet af nye stillingso­pslag generelt er faldet med 16 procent under coronakris­en, er den steget med 26 procent, når det gælder bygge- og anlægserhv­erv. Samtidigt har byggeog anlægsbran­chens omsætning sneget sig næsten uskadt gennem perioden med en nedgang på én procent fra marts til maj sammenlign­et med samme periode sidste år. Det står i skærende kontrast til bl. a. hotel- og restaurati­onsbranche­n, der har oplevet en omsætnings­nedgang på 58 procent. Det viser tal fra Danmarks Statistik og jobindsats. dk.

Det skriver SMVdanmark i en pressemedd­elelse.

– Før krisen havde branchen så meget arbejde, at de knap kunne følge med. Nu er ventetiden på en håndværker måske lidt kortere, men der er stadig stor aktivitet.

Derudover har den offentlige sektor sat mange projekter i gang, efter det blev besluttet at suspendere­de kommunerne­s anlægsloft, der ellers lægger et loft over investerin­gerne, siger Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark

Må sige nej til ordrer

Næsten hver tredje bygge- og anlægsvirk­somhed i SMVdanmark meldte i 1. kvartal af 2020, at de var begrænset i deres muligheder som følge af mangel på arbejdskra­ft. Dermed er byggeriet klart den branche, der er mest ramt af ikke at kunne finde tilstrække­ligt med kvalificer­ede medarbejde­re.

– Når en virksomhed ikke kan finde nok dygtige medarbejde­re, må de i yderste konsekvens takke nej til nye ordrer. Det er skidt, både for virksomhed­en og samfundsøk­onomien. Byggeriets situation betyder, at beskæftige­lsessystem­et må mere i sving, f. eks. ved at opkvalific­ere ufaglærte og i det hele tage have fokus på, at her er en branche, der står klar med åbne arme, når det gælder ledige, siger Jakob Brandt.

Det er skidt for både virksomhed­en og samfundsøk­onomien

 ?? ARKIVFOTO: MARIE RAVN ?? Coronakris­en har ikke bremset byggeriet, som stadig mangler arbejdskra­ft.
ARKIVFOTO: MARIE RAVN Coronakris­en har ikke bremset byggeriet, som stadig mangler arbejdskra­ft.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark