Ekstra Bladet

Fordobling på få år: Flere bruger gulpladebi­len privat

Flere og flere køber tilladelse til at køre privat i gulpladebi­ler

- NIELS FRIIS

Som udgangspun­kt må man ikke køre rundt i privat regi i en firmabil, hvis den er på gule plader. Man kan dog købe et såkaldt dagsbevis, som giver lov til netop det.

Med et dagsbevis må man nemlig køre privat i en bil på gule plader, og det kan flere og flere se fidusen i.

I 2019 købte danskerne næsten dobbelt så mange dagsbevise­r som i 2015. Det oplyser Motorstyre­lsen i en pressemedd­elelse.

Er man for eksempel håndværker, må man ikke køre privat i sin firmabil, hvis den er på gule plader. Køber man et dagsbevis, får man dog tilladelse til at køre privat i gulpladebi­len, og så kan man f. eks. køre haveaffald til genbrugspl­adsen, hjælpe en bekendt med at flytte eller tage bilen på weekendtur. De seneste år har flere og flere købt dagsbevise­r. I 2019 blev der købt beviser til mere end 89.000 dage. Det er 17 procent flere end i 2018 og tæt på dobbelt så mange som i 2015.

– Dagsbevise­r er en god mulighed for dem, der måske kun har brug for en lidt større bil en gang imellem, eller for dem, der måske slet ikke har egen bil. Og vi er glade for at se, at flere og flere tager vores app til sig og benytter den til at købe dagsbevise­r, siger Jens Otto Størup, der er direktør i Motorstyre­lsen.

Kan blive dyrt

Jens Otto Størup understreg­er samtidig, at det er vigtigt at købe et dagsbevis, hvis man vil køre privat i en bil på gule plader. Det kan nemlig blive dyrt, hvis man ikke følger reglerne.

Ifølge Skat kan konsekvens­erne ved at bryde reglerne være, at man skal betale en privatbeny­ttelsesafg­ift, at man kan blive opkrævet skat af fri bil for de år, bilen har været i virksomhed­en, eller at man kan få en bøde for ikke at have overholdt skatte- og afgiftslov­ene.

Man skal købe dagsbevise­r til det antal dage, man skal bruge bilen privat. Man kan dog højst købe 20 dagsbevise­r til samme bil i et kalenderår. Man køber dagsbevise­r ved at logge på Motorregis­tret med NemID eller digital signatur eller i appen

Dagsbevis, som kan downloades i App Store eller Google Play. I appen får man dagsbevise­t på mobilen og skal ikke printe en kvittering, som man skal, når dagsbevise­t købes via Motorregis­teret.

Dagsbevise­r er en god mulighed for dem, der måske kun har brug for en større bil en gang imellem

De seneste år har flere og flere købt dagsbevise­r

 ?? FOTO: MOTORSTYRE­LSEN ?? Flere og flere udnytter muligheden for at bruge en gulpladebi­l privat ved at købe et såkaldt dagsbevis.
FOTO: MOTORSTYRE­LSEN Flere og flere udnytter muligheden for at bruge en gulpladebi­l privat ved at købe et såkaldt dagsbevis.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark