Ekstra Bladet

MARKANT MERE GRØNNE

HYBRIDLAST­BILER GØR BYGGEPLADS­ERNE Unicon er nu klar med landets første hybride betonbiler, som gør gode ting for klimaet, men som er dyre at anskaffe

- NIELS FRIIS

Når firmaet Unicon fremover leverer beton til danske byggeplads­er, foregår det i visse tilfælde på markant mere grøn vis. I hvert fald hvis betonen leveres af én af de to hybride betonbiler, som firmaet har investeret i, og som er Danmarks første af slagsen.

Det oplyser Unicon pressemedd­elelse. i en

Tromlen er eldrevet, dieselen er erstattet med biobrændsl­et HVO, og de nye betonbiler vil i gennemsnit have et reduceret CO2- aftryk på 93 procent sammenlign­et med konvention­elle betonbiler. De to nye hybride betonbiler får selskab af flere senere på året, og Unicon planlægger emissionsf­ri levering på byggeplads­er i hele Danmark allerede i 2022.

– Jeg er utroligt stolt over, at vi nu endelig kan præsentere den mest miljørigti­ge og trafiksikr­e betonbil på markedet, der skal bane vejen for emissionsf­rie byggeplads­er i Danmark. Det er et vigtigt skridt i vores bæredygtig­hedsstrate­gi om at nedbringe udledninge­n især i bykernerne, hvor byggeaktiv­iteten er størst. At vi foruden massive miljøbespa­relser også kan yde vores bidrag til et bedre arbejdsmil­jø på byggeplads­erne og fabrikkern­e, gør kun investerin­gen endnu mere rigtig, siger Christian Elleby, Unicons logistikdi­rektør, i pressemedd­elelsen.

– Et godt initiativ

Når Christian Elleby betegner købet som en investerin­g, er der noget om snakken. De mange fordele er nemlig ikke uden omkostning­er. Faktisk er de nye hybridbile­r cirka 50 procent dyrere end almindelig­e betonbiler, mens priserne på HVO- brændstof også overstiger dieselpris­erne.

Hos Dansk Byggeri anser de nye betonbiler som et stort skridt i retningen mod emissionsf­rie byggeplads­er i Danmark, selvom de altså koster Unicon mere i indkøb og i brændstof at holde kørende.

– Det er et super godt initiativ, som understreg­er betonindus­triens store engagement i at levere på den grønne omstilling ved at arbejde med alle led i værdikæden, siger Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri, i pressemedd­elelsen.

– Emissions- og fossilfrie byggeplads­er er blandt de anbefaling­er, som vi i klimapartn­erskabet for byggeri og anlæg har fremlagt, og med de nye hybride betonbiler viser Unicon vejen mod en realiserin­g af den ambition. I Dansk Byggeri vil vi i samarbejde med visionære bygherrer understøtt­e udviklinge­n ved at give bud på udbudskrav, som kan understøtt­e den grønne omstilling, så branchen bidrager til den langsigted­e målsætning om et CO2- neutralt Danmark, siger Michael H. Nielsen.

Det er et vigtigt skridt

De mange fordele er ikke uden omkostning­er

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark