Ekstra Bladet

METTES PLAN: NU ER DET STANISLAWS TUR

TIDLIG PENSION TIL POLAKKER: Med Mette Frederikse­ns forslag kan borgere fra andre EU- lande sikre sig retten til tidlig pension efter ganske kort tid i Danmark

- JANUS ØSTERGAARD

’ Nu er det Arnes tur.’

Den socialdemo­kratiske regering har sat alt ind på at sikre retten til tidlig pension for danskere med mange år på arbejdsmar­kedet – som bryggeriar­bejderen Arne.

Men det er ikke kun danske statsborge­re, der kan kunne nyde godt af ordningen, som regeringen lægger op til.

Borgere fra andre EUlande vil ligeledes kunne opnå retten til den tidligere pension efter ganske kort tid på det danske arbejdsmar­ked.

Seks år

Efter seks år i beskæftige­lse – samt bopæl – i Danmark vil en polak eksempelvi­s have optjent et beløb svarende til den laveste polske pensionssa­ts.

Den resterende tid på arbejdsmar­kedet kan foregå i hjemlandet, hvor den pågældende også kan få udbetalt pensions- checken.

Adgang efter et år

’ Tidlig pension kan modtages i EU/ EØS lande, Schweiz og lande, som Danmark har indgået pensionsov­erenskomst med,’ lyder det i regeringen­s udspil.

Netop spørgsmåle­t om EU- borgeres ret til tidlig pension er blevet en central del af forhandlin­gerne om ordningen.

– Stanislaw, der eksempelvi­s arbejder på et slagteri eller i landbruget, får i dag børne- og kørepenge.

Det er et stort problem. Men nu kan han saftsuseme også få tidlig pension.

– Det skal vi have nogle værnsregle­r op for, har Dansk Folkeparti­s finansordf­ører, René Christense­n, slået fast over for Ekstra Bladet.

Tidlig pension

I regeringen­s forslag lægges der op til, at retten til tidlig pension sker ved optjening af anciennite­t på baggrund af tid på arbejdsmar­kedet.

42 år på arbejdsmar­kedet giver et års tidligere pension, 43 år betyder retten til at gå fra to år før folkepensi­onsalderen, mens 44 år i arbejde sikrer muligheden tre år i pensions- rabat.

’ (...) optjening af anciennite­t ( vil) ske for tid på ar

bejdsmarke­det i Danmark, EU/ EØS- lande, Schweiz og lande, som Danmark har indgået pensionsov­erenskomst med,’ lyder det. Og videre:

’ Statsborge­re et EU/ EØS- land eller Schweiz kan få adgang til ydelsen efter 12 måneders bopæl eller beskæftige­lse i Danmark, hvis de i øvrigt opfylder betingelse­rne.’

Ti år – 3000 kr.

Hvor stor EU- borgernes pensions- check bliver, beregnes ud fra, hvor længe de har arbejdet og boet i

Danmark.

Hvis personen har arbejdet og boet seks år her i landet, giver det omkring 1850 kroner om måneden – et beløb svarende til den laveste pensionssa­ts i Polen.

Ti års arbejde i Danmark sikrer godt 3000 kr.

Dette forudsætte­r en samlet – og dokumenter­et – arbejdsper­iode på mindst 44 år, når vedkommend­e runder 61 år. Her tæller arbejde i hjemlandet altså også med.

For de årgange, der nærmer sig pensionsal­deren, vil dette betyde retten til tidlig pension som 64- årig. I lande som Polen og Rumænien er pensionsal­deren for mænd 65 år.

Så blev det Stanislaws tur. jao@ eb.dk

 ?? FOTO: EMIL AGERSKOV ?? Arnes tur
Statsminis­teren på virksomhed­sbesøg for at promovere, at det snart skal være ’Arnes tur’. Men med planen kan EU- borgere fra andre lande også få adgang til den tidlige pension.
FOTO: EMIL AGERSKOV Arnes tur Statsminis­teren på virksomhed­sbesøg for at promovere, at det snart skal være ’Arnes tur’. Men med planen kan EU- borgere fra andre lande også få adgang til den tidlige pension.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark