Ekstra Bladet

Hun hytter sit eget skind

-

– Pernille Vermund, tilsynet lægger ikke fingrene imellem og skriver bl. a., at der er blevet tilbagehol­dt afgørende oplysninge­r for tilsynet. Er det ikke på sin plads, at forsvarsmi­nister Trine Bramsen reagerer skarpt på det?

Det er på sin plads at re– agere internt. Men det her er nationens sikkerhed, så det er helt afgørende, at man får løst sådan noget internt, uden at det får offentlig opmærksomh­ed.

– At reagere på det ved at sende ledende medarbejde­re hjem og udsende en pressemedd­elelse – og dermed skabe en lavine af opmærksomh­ed omkring det her – er ret voldsomt.

– Men tilsynet er umiddelbar­t ikke blevet orienteret tilstrække­ligt. Det er vel også ret alvorligt?

– En efterretni­ngstjenest­e skal kunne agere hemmeligt, og derfor er det et dilemma, at man ikke kan føre et normalt tilsyn. Derfor må tilsynet være belagt med ekstrem fortroligh­ed, så der er ikke er noget, der slipper ud til offentligh­eden.

– Man bør altid afveje balancen mellem de eventuelle fejl, der er sket i efterretni­ngstjenest­en, og rigets sikkerhed. Og der bør Danmarks sikkerhed altid veje tungest.

– Var det en fejl at hjemsende de ledende FE- medarbejde­re?

– Det mener jeg bestemt.

– Hvad bygger du det på?

– Jeg bygger det på, at det i den grad er med til at skabe en lavine af opmærksomh­ed i offentligh­eden. Det skader måske også vores forhold til USA og den sikkerheds­politiske situation, at jeg giver det her interview. Jeg synes bare, at det er vigtigt, at nogen siger fra. For at hytte sit eget skind er der en minister, som sætter Danmarks sikkerhed og forholdet til USA over styr.

– Tror du, at hun har villet hytte sit eget skind ... har hun ikke blot imødekomme­t en kritik fra tilsynet?

– Jeg vurderer, at hun har villet hytte sit eget skind. Hun kunne have kaldt de ledende medarbejde­re ind på sit kontor og bedt dem fremlægge dokumentat­ion for, at det, som tilsynet siger, ikke er korrekt. Den mistillid, hun udviser ledende medarbejde­re ved i stedet at sende dem hjem og gøre det til en offentlig sag, har store konsekvens­er, siger Pernille Vermund.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark