Ekstra Bladet

’ BRAMSEN SKAL UD’

VERMUND ( NB): Forsvarsmi­nisteren gambler med danskernes sikkerhed

- JANUS ØSTERGAARD jao@ eb.dk

Trine Bramsens ( S) dage som forsvarsmi­nister bør være talte.

Sådan lyder det fra Nye Borgerlige­s formand, Pernille Vermund.

Det hårde angreb sker på baggrund af ministeren­s håndtering af spion-sagen, hvor ledende medarbejde­re fra Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e ( FE) er blevet sendt hjem.

– Hun er bestemt ikke den rette til at sidde på posten. Det her er så graverende, at jeg ikke kan se, hvordan man kan forsvare, at hun skal blive siddende.

Fortrolig aftale

Weekendavi­sen har afdækket, at sagen kerne er et dybt fortroligt samarbejde mellem FE og den amerikansk­e efterretni­ngstjenest­e NSA om at hente data fra internatio­nale kabler, som FE har adgang til.

Et samarbejde, som ifølge Weekendavi­sen blev etableret i slutningen af 1990’ erne af den daværende statsminis­ter, Poul Nyrup Rasmussen ( S).

Sidenhen er samtlige forsvarsmi­nistre blevet informeret grundigt om aftalen, har Weekendavi­sen beskrevet.

Nu er der kommet fokus på den dybt fortrolige aftale, da det tilsyn, der skal holde øje med FE, har udtalt en skarp offentlig kritik. Tilsynet peger på, at FE har indhentet oplysninge­r om danske statsborge­re, som muligvis strider mod loven.

På baggrund af tilsynets kritik har forsvarsmi­nister Trine Bramsen reageret skarpt ved at hjemsende FE-chef Lars Findsen, tidligere departemen­tschef og FE- chef Thomas Ahrenkiel samt yderligere to ledende medarbejde­re i FE.

Hun gambler med noget, der er af fuldstændi­g afgørende betydning for, om vi er et frit samfund

Dårligt håndteret

– Det her er håndteret umanerlig dårligt, lyder kritikken nu fra Pernille Vermund.

– Forsvarsmi­nisteren gambler med vores sikkerhed, vores relation til USA og FET’s mulighed for at være efterretni­ngstjenest­e. Hun gambler med noget, der er af fuldstændi­g afgørende betydning for, om vi er et frit samfund. Vi er i den grad afhængige af amerikaner­ne.

Vermunds angreb kommer, efter at hun i går var til møde med forsvarsmi­nisteren om FE- sagen. Et møde, der altså slet ikke har formildet Vermunds syn på Trine Bramsens håndtering af sagen.

Dybt forundret

Med sit angreb læner Vermund sig op ad den hårde kritik, som tidligere forsvarsmi­nister Claus Hjort

Frederikse­n ( V) har rettet mod Bramsen.

Venstre- veteranen ’ fatter ikke’, at ’ ministeren og regeringen har håndteret denne sag på en måde, der må skabe tvivl om, hvorvidt vi kan håndtere fortroligh­ed,’ har han sagt til Weekendavi­sen.

Dybt forundret

– Jeg er dybt forundret over, at regeringen – og jeg går ud fra, at det er i forståelse med statsminis­teren – farer så hårdt ud, før man grundigere har undersøgt, hvad der er i sagen. Efter min opfattelse er det egnet til at skade allieredes syn på Danmark og dermed egnet til at skade danske interesser, lyder det fra Claus Hjort Frederikse­n.

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Pernille Vermund ( NB) ( tv.) er bestemt ikke tilfreds med forsvarsmi­nister Trine Bramsens ( S) håndtering af FE- sagen.
FOTO: JENS DRESLING Pernille Vermund ( NB) ( tv.) er bestemt ikke tilfreds med forsvarsmi­nister Trine Bramsens ( S) håndtering af FE- sagen.
 ??  ?? Skader forholdet til USA
Skader forholdet til USA

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark