Ekstra Bladet

Topjurist advarede tidligt mod adskillels­e af alle asylpar

-

Allerede dagen før pressemedd­elelse om adskillels­e af asylpar, blev der advaret om ulovlighed.

Det var mørkt og ud på aftenen i Justitsmin­isteriet, da juristen Nina Holst Christense­n 9. februar 2016 fik besøg af afdelingsc­hef Lykke Sørensen fra Udlændinge­ministerie­t, der ville høre, om man uden undtagelse­r kunne adskille alle asylpar, hvor den ene er mindreårig.

Det afviste Nina Holst Christense­n, der er kommittere­t og har den juridiske kompetence i forhold til menneskere­t og EU- ret.

– Det er meget usædvanlig­t at få at vide fra en god kollega i et andet ministeriu­m, at en minister ønsker at melde noget ud, som det ikke er muligt at gennemføre, huskede hun, da hun vidnede i Instruksko­mmissionen i går.

De var begge vurderinge­n. enige om

Var ikke retvisende

Alligevel blev pressemedd­elelsen sendt ud 10. februar og blev ikke fulgt op af andre skriftlige instrukser, hvorfor der blev administre­ret efter den.

Daværende udlændinge­minister Inger Støjberg ( V) har sagt, at hun pressede på for at fjerne formulerin­ger om undtagelse­r.

Dermed var pressemedd­elelsen ikke retvisende. Og da den blev til en instruks, som der blev administre­ret efter, var den ulovlig.

Samme dag og inden pressemedd­elelsen blev udsendt 10. februar, kom Lykke Sørensen på ny forbi Justitsmin­isteriet.

Nina Holst Christense­n spurgte til, om der var behov for, at Justitsmin­isteriet gik ind i sagen for at styrke embedsværk­ets position overfor Støjberg, der helst ville have en undtagelse­sfri ordning.

’ Løbet er kørt’

Hun husker, at Lykke Sørensen sagde, at ’ løbet er kørt’.

– Uanset at Justitsmin­isteriet gik ind over det, kunne det ikke ændres, at der ville blive meldt en ordning ud om, at nu skulle mindreårig­e asylansøge­re adskilles på asylcentre­ne, siger Nina Holst Christense­n.

Inger Støjberg er indkaldt til genafhørin­g.

/ritzau/

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Daværende udlændinge­minister Inger Støjberg ( V) har sagt, at hun pressede på for at fjerne formulerin­ger om undtagelse­r.
FOTO: JENS DRESLING Daværende udlændinge­minister Inger Støjberg ( V) har sagt, at hun pressede på for at fjerne formulerin­ger om undtagelse­r.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark