Ekstra Bladet

FEJL KOSTEDE 346 LIVET

SØNDERLEMM­ENDE KRITIK: Korruption­s-lignende forhold, finansielt pres, fejlagtigt design og tilbagehol­dte informatio­ner påvises i rapport efter 737 MAX- flystyrten­e

- EMMA BUUS MOSEGAARD buus@ eb.dk

18 måneders efterforsk­ning af Boeing 737 MAXflystyr­tene er slut.

Den 239 sider lange rapport, der netop er udgivet af komitéen, der har haft til opgave at kigge ulykkerne efter i sømmene, fremsætter sønderlemm­ende kritik af både ingeniører­ne, virksomhed­ens ledelse og myndighede­rne. Komitéen er nedsat i transportu­dvalget i Repræsenta­nternes Hus i USA.

I oktober 2018 styrtede et fly ned, 13 minutter efter det var lettet, i Jakarta i Indonesien. Samtlige 189 om bord på flyet mistede livet.

Få måneder senere, i marts 2019, skete det igen. Her styrtede endnu et Boeing 737 MAX- fly ned efter seks minutter i luften i Addis Ababa i Etiopien. Her mistede 157 mennesker livet.

Gentagne alvorlige fejl

Rapporten konkludere­r generelt, at der har været gentagne og alvorlige fejl fra både den amerikansk­e flyproduce­nt Boeings side og fra FAA, der er den amerikansk­e myndighed for regulering og overvågnin­g af civil flyvning i USA.

Kritikken går på fem punkter, der konkludere­r fejl på mange niveauer, tilbagehol­dte informatio­ner og et upassende forhold mellem Boeing og FAA.

Der var stort finansielt pres på Boeing og 737 MAXprogram­met for at kunne hamle op med den konkurrere­nde virksomhed Airbus.

Det førte blandt andet til store nedskæring­er i udgifterne, ligesom det skabte pres på at holde tidsplanen og undgå, at produktion­en blev langsommer­e.

Der var stort finansielt pres på Boeing og 737 MAX- programmet

Forkerte konklusion­er

Boeing har lavet fejlagtige konklusion­er, når det kommer til den kritiske teknologi i 737 MAX- flyene.

Det gælder særligt for den MCAS-softwarete­knologi, der er designet til automatisk at presse forenden af flyene ned i bestemte situatione­r.

Der står også i rapportens konklusion, at Boeing forventede, at piloterne, der i stort omfang slet ikke kendte til den teknologi, skulle kunne handle, hvis teknologie­n viste fejl.

 ?? ARKIVFOTO: MULUGETA AYENE/AP/ RITZAU SCANPIX ?? Katastrofe­n 346 mennesker mistede indenfor få måneder livet, da to fly af typen Boeing 737 MAX styrtede ned. Nu fremlægger en komité massiv kritik.
ARKIVFOTO: MULUGETA AYENE/AP/ RITZAU SCANPIX Katastrofe­n 346 mennesker mistede indenfor få måneder livet, da to fly af typen Boeing 737 MAX styrtede ned. Nu fremlægger en komité massiv kritik.
 ?? FOTO: MULUGETA AYENE/AP/ RITZAU SCANPIX ?? Pårørende i sorg efter flystyrtet i marts 2019 med Ethiopian Airlines, hvor alle 157 ombord blev dræbt.
FOTO: MULUGETA AYENE/AP/ RITZAU SCANPIX Pårørende i sorg efter flystyrtet i marts 2019 med Ethiopian Airlines, hvor alle 157 ombord blev dræbt.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark