Ekstra Bladet

Ulovlige gebyrer: Kan godt ske igen

APPLE PAY: Du risikerer stadig et ulovligt gebyr for at bruge mobil betaling i butikkerne

- HEINE JØRGENSEN heine@ eb.dk

I mere end et år har danske forbrugere risikeret at betale ulovlige gebyrer, når de bruger Apple Pay, Google Pay og andre mobile løsninger.

Men hos en række af de firmaer, som Konkurrenc­eog Forbrugers­tyrelsen har afsløret i at opkræve de ulovlige gebyrer, afviser man, at fejlen ligger hos dem.

For selvom det formelt er butikkerne, der har ansvaret, så er det Nets og andre betalingsi­ndløsere, der sidder med nøglen til en løsning.

– Som det er lige nu, kan vi desværre ikke sikre, at fejlen ikke kan ske igen, forklarer Kasper Tangsig, der er pressechef i Legoland, til Ekstra Bladet.

Kostede dyrt

Forlystels­esparken fik tidligere i år et påbud om, at man skal stoppe med ulovligt at kræve gebyrer, når kunderne betaler med Apple Pay.

Det skete, efter styrelsen opdagede, at en kunde var blevet opkrævet 33,69 kroner i gebyr.

– Problemet er, at vores leverandør ( betalingsi­ndløseren, red.) skal opdatere nogle lister, for at vi kan se, at der er tale om et dansk betalingsk­ort.

– De lister kan vi desværre ikke få så ofte, at vi kan garantere, at fejlen ikke kan ske igen.

Også hos Tivoli og i 7Eleven har et ukendt antal kunder betalt ulovlige gebyrer. Styrelsen har opdaget nogle få af dem og givet et påbud om at stoppe ulovlighed­erne.

– Det skyldes en teknisk fejl hos en betalingsl­øsningslev­erandør.

– Fejlen blev dog hurtigt rettet, forklarer pressechef Torben Plank fra Tivoli.

Løsningen hos både Tivoli og i 7- Eleven har imidlertid været at stoppe med at opkræve gebyrer på alle typer af kreditkort.

– Vi vil ikke stå i en situation, hvor vi opkræver uretmæssig­t gebyr.

– Og da vi teknisk ikke kan være 100 procent sikre på, om der skal opkræves gebyr eller ej, opkræver vi slet ikke noget, siger adm. direktør Jesper Østergaard fra Reitan Convenienc­e Denmark, der ejer 7- Eleven.

Opdager ikke alt

Alle tre firmaer oplyser, at de betaler pengene retur til kunderne, hvis man opdager et ulovligt gebyr.

Men det er ingen garanti for, at alle berørte kunder har fået gebyret retur.

– Vi har desværre ikke mulighed for at gennemgå alle transaktio­ner for at identifice­re eventuelle fejlagtige gebyrer, oplyser Kasper Tangsig fra Legoland til Ekstra Bladet. Firmaet overvejer nu, om man skal skifte leverandør.

Som det er lige nu, kan vi desværre ikke sikre, at fejlen ikke kan ske igen

 ?? FOTO: SEBASTIAN BUUR GUNVALD/ RITZAU SCANPIX ?? I 7- Eleven mener man ikke, at det teknisk er muligt at løse fejlen. Derfor er gebyrerne nu droppet. Samme valg har blandt andet Tivoli i København truffet.
FOTO: SEBASTIAN BUUR GUNVALD/ RITZAU SCANPIX I 7- Eleven mener man ikke, at det teknisk er muligt at løse fejlen. Derfor er gebyrerne nu droppet. Samme valg har blandt andet Tivoli i København truffet.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark