Ekstra Bladet

LANGT FRA JAMES BOND

SÅDAN ARBEJDER DANSKE SPIONER: Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e bruger både klassiske agenter og skrivebord­s- spioner – og arbejdet er både hemmelighe­dsfuldt og mangeartet

- Kilder: dr.dk, Berlingske.dk, midtjyllan­dsavis.dk, ekstrablad­et.dk, zetland.dk, fe- ddis.dk TIM PANDURO

Da danske Ahmed Samsam i 2018 fik otte års fængsel i Spanien for at have tilsluttet sig Islamisk Stat, virkede sagen soleklar.

Han havde i interviews fortalt, hvordan han ville kæmpe til døden i Syrien og flere gange havde oplevet at være i skudlinjen. På sociale medier havde han delt billeder fra syriske slagmarker.

Udsendt herfra

Der var blot én hage.

I starten af 2020 skrev Berlingske, at den nu 30årige mand gennem tre år frem til 2015 havde været udsendt af først Politiets Efterretni­ngstjenest­e og dernæst Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e for at overvåge danske Syrienkrig­ere.

Er det rigtigt, giver det et lille indblik i, hvordan efterretni­ngstjenest­en arbejder, når den har fingrene allerdybes­t nede i materien.

FE har kategorisk afvist at af- eller bekræfte historien af hensyn til ’ tjenestens særlige arbejdsvil­kår’. Overtaler kilder

Holder Ahmed Samsams historie vand, er den et eksempel på HUMINT – human intelligen­ce eller god, gammeldags spionvirks­omhed.

Det går ud på ’ at overtale kilden til at videregive oplysninge­r, som det ikke var meningen, at vedkommend­e skulle videregive’, som det bliver forklaret i FE’s seneste årsberetni­ng fra 2018.

Metoden er dyr, besværlig og farlig, men også vigtig, fortæller Flemming Splidsboel Hansen. Den tidligere analytiker hos FE er i dag seniorfors­ker i global sikkerhed og verdenssyn hos Dansk Institut for Internatio­nale Studier.

– Det kan være meget værdifuldt, hvis indhentern­e er dygtige og heldige, specielt når man arbejder med kilder, der er påpasselig­e med elektronis­k kommunikat­ion. Men hvis det går galt, kan det stille Danmark i en dum situation, siger han.

Indhentnin­gen af HUMINT kan både ske ude i felten og på mere fredelig vis – for eksempel ved kontakt til embedsmænd eller andre med særlig viden. Uanset formen er der dog ikke meget glamour over det.

– Det minder ikke om James Bond, og det gør FE også meget ud af at fortælle, når de søger nye medarbejde­re, siger Flemming Splidsboel Hansen.

Bag skrivebord­et

Langt de fleste oplysninge­r skaffes dog hjem bag skrivebord­et via forskellig­e former for overvågnin­g.

– SIGINT eller signals intelligen­ce er overvågnin­g af elektronis­k kommunikat­ion, der strækker sig fra for eksempel gammeldags faxmaskine­r over mobilsamta­ler og til sms’er og emails. Et andet område er OSINT – open source intelligen­ce – hvor man kigger på tilgængeli­g kommunikat­ion på sociale medier, chatfora og i traditione­lle medier, siger Flemming Spidsboel Hansen.

Han vil ikke vurdere, hvor meget de forskellig­e discipline­r fylder, men påpeger, at man i FE’s jobopslag kan se, at stillinger med kendskab til databehand­ling og it fylder meget.

Hvis det går galt, kan det stille Danmark i en dum situation

 ??  ??
 ?? PRIVATFOTO ?? Agent for Danmark
Syrien- krigeren Ahmed Samsam var ifølge Berlingske hyret som meddeler for at overvåge islamister for begge de danske efterretni­ngstjenest­er.
PRIVATFOTO Agent for Danmark Syrien- krigeren Ahmed Samsam var ifølge Berlingske hyret som meddeler for at overvåge islamister for begge de danske efterretni­ngstjenest­er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark