Ekstra Bladet

STOPPER PRESTIGEBY­GGERI

FORUROLIGE­NDE: Byggeaffal­d og genbrugs- beton er fundet i fundamente­t til højhus

- MIKKEL RYRSØ mr@ eb.dk

Den politianme­ldte entreprenø­r og ejer af grunden på Amager, Bach Gruppen, skal omgående stoppe med at arbejde på det 86 meters højhus, de er i gang med på Bryggens Bastion på Amager.

Det oplyser Københavns Kommune i en pressemedd­elelse.

’ Vi har sendt en standsning­smeddelels­e til Bach Gruppen i dag og krævet yderligere dokumentat­ion.’

’ Vores eksterne rådgivere har peget på, at beregninge­rne af bygningens statik er ufuldstænd­ige og ikke i tilstrække­lig grad tager højde for de udfordring­er med bundpladen, som betonprøve­rne har vist. Derfor har vi i dag standset byggeriet,’ udtaler Rikke Sønderriis, områdechef i Område for Bygninger i Teknik– og Miljøforva­ltningen.

Foreløbig rapport

Beslutning­en fra Københavns Kommune kommer på baggrund af en foreløbig rapport fra Cowi og Statens Byggeforsk­ningsinsti­tut, som har undersøgt højhusets fundament nærmere.

Bach Gruppen blev i foråret politianme­ldt af kommunen efter mistanke om fusk med fundamente­t. Siden har Ekstra Bladet tillige kunnet afsløre, at Viborg- selskabet også efterforsk­es for dokumentfa­lsk.

Der er intet konstrukti­onsmæssigt, som man vil bruge en beton med en styrke på fem til

Den foreløbige rapport er udarbejdet på baggrund af boreprøver fra fundamente­t, som Teknologis­k Institut har udtaget.

Prøverne fra institutte­t dokumenter­er, at fundamente­t under det 86 meter høje hus er langt, langt svagere, end hvad der blev foreskreve­t til byggeriet og godkendt af kommunen.

Ydermere har prøverne også blotlagt, at der er blandet gammelt beton i fundamente­t, ligesom der også er fundet rester af plast, jern, og hvad der tilsynelad­ende er fugemasse.

Som stampet jord

I en af trykprøver­ne af fundamente­t under højhuset, målte Teknologis­k Institut en styrke på sølle 5,4 MPa. Styrken skulle ellers ifølge byggetilla­delsen være på 35 MPa. Jo større tal, jo stær

kere beton.

Adspurgt om, hvorvidt man til et parcelhus på bare en etage kunne bruge en beton med en styrke på omkring fem, har Niels-Jørgen Aagaard, direktør for Institut for Byggeri og Anlæg på DTU tidligere sagt:

– Nej, er det korte svar. En sådan styrke er at sammenlign­e med stampet jord, så der er intet konstrukti­onsmæssigt, som man vil bruge en beton med en styrke på fem til.

Som Ekstra Bladet for nogle uger siden kunne fortælle, så har ejendomsin­vestoren Heimstaden, der allerede har købt nogle færdige bygninger på grunden af Bach Gruppen, iværksat sin egen undersøgel­se af bygningern­e.

Heimstaden har også indgået aftale med Bach Gruppen om at købe det 86 meter høje tårn af Viborgsels­kabet, når det står færdigt.

Bygninger undersøges

Men også de bygninger omkring højhuset, hvor folk allerede er flyttet ind, skal måske undersøges af kommunen.

’ Når vi kender resultatet af de eksterne vurderinge­r, tager vi stilling til, hvad der skal ske i forhold til Bach Gruppens andre bygninger i området. Vi forventer dog at se på de andre bygninger,’ udtaler Rikke Sønderriis.

Kommunen finder dog ikke på nuværende tidspunkt, at der en ’ akut fare’ forbundet med bygningen.

 ??  ?? Ekstra Bladet 24. august.
Ekstra Bladet 24. august.
 ??  ?? Ekstra Bladet 27. august.
Ekstra Bladet 27. august.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark