Ekstra Bladet

21. ETAPE

-

PARIS FOR ALTID: Hvert år siden 1975 har den parisiske pragtboule­vard Champs Élysées lagt brosten til finalen i Tour de France, og det har med få undtagelse­r været et prestigefy­ldt opgør mellem sprinterne, der har afsluttet løbet.

I 2005 lykkedes det kasakheren Alexandr Vinokurov at slippe væk fra feltet og snyde sprinterne, men siden har sprinterho­ldene haft styr på tingene.

Af de 106 udgaver af Tour de France, der er kørt hidtil, har langt de fleste haft mål på cyklebanen Parc des Princes, som lå der, hvor fodboldsta­dionet af samme navn nu ligger, nemlig i 16. arrondisse­ment i Paris. Parc des Princes var mål for Touren i årene 1903-1967. I de følgende syv år var der Tourfinale på velodromen i Vincennes, før finalen altså blev henlagt til Champs Élysées.

DET VIL DER SKE: Rytterne starter som altid ud i rent hyggetempo, og der er overskud til et glas champagne til den gule trøje. Først når rytterne går ind på de sidste ni omgange rundt om Triumfbuen, vil der blive kørt cykelløb. Lykkeridde­re vil forsøge sig, men alt peger på endnu en massespurt på Avenue des Champs- Élysées. HÅRDHED/INTENSITET ★

BETYDNING FOR KLASSEMENT­ET ★

HVEM PASSER ETAPEN TIL?

★ Klassement­sryttere

★★★★★★ 1 Sprintere

★ Bjergrytte­re

★★★★ Udbrydere

★★★★ Klassikerr­yttere

TOUREN I TAL: 3 gange har Tour-vinderen sejret på Champs Élysées, nemlig i 1979 og 1982 ( Bernard Hinault) og 1989 (Greg LeMond).

DANSKERNE I DAG: Der skal køres sprintere frem til finalen. Det betyder bundne opgaver til Michael Mørkøv, Kasper Asgreen og Casper Pedersen. Mads Pedersen vil desuden give den et skud i sprinten på Champs- Élysées i sit sidste løb i VM- trikoten.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark