Ekstra Bladet

GULDBARRER FOR EN MILLION FORSVUNDET

Flere ukendte bagmænd på fri fod efter kynisk svindel mod pensionist­er

- JAN SØGAARD js@ eb.dk

Guldbarrer for over en million kroner er sporløst forsvundet, og to- tre formodede bagmænd til et kynisk svindelnum­mer, hvor tre pensionist­er på 77, 78 og 95 mistede deres livs opsparinge­r, er på fri fod.

Det er status, da sagen mod to af de formodede svindlere, 18 og 21 år, i går startede ved Retten i Lyngby.

Fire andre unge, der medvirkede i svindel- nummeret som blandt andre falske politifolk fra Bagmandspo­litiet, er tidligere dømt i tilståelse­ssager og de slap stort set med betingede straffe på nær den tid, de sad i varetægtsf­ængsel.

Nordsjælla­nds politi har mistanke om, hvem idémagerne til guldsvindl­en er, men har ikke kunnet skaffe beviser. Hårdt presset gav en af de tidligere dømte, en 23- årig, i går som vidne i retten et vink om de ukendte bagmænd.

Modvilligt vidne

Den 23- årige var meget modvillig til at svare på anklager Christina Grues spørgsmål og svarede ofte ’det husker jeg ikke’, da dommer Dennis H. K. Jakobsen formanede vidnet om, at falsk forklaring for retten koster 60 dages ubetinget fængsel. Og at det ene års fængsel, som den 23- årige har hængende over hovedet som en betinget del af sin dom, måske kunne blive lagt oven i.

Den 23- årige forklarede så, at ideen til svindlen nok kom fra en mand kaldet ’ Paki’ og dennes fætter, der kørte mad ud til pensionist­er og derfor kendte til ofrene.

Guldbarrer­ne, der blev indkøbt for ofrenes penge, blev ifølge den 23- årige afleveret til ’ en stor fed mand’ kaldet Bilal på Jægersborg Station.

De unge, som er dømt og tiltalt i sagen, fik angiveligt kun 10- 15.000 kr. for deres roller som falske betjente eller chauffører for svindelban­den.

Ofrene blev ringet op af ’ Bagmandspo­litiet’, som var i gang med en hemmelig operation, hvor pensionist­ernes konti var ved at blive tømt af svindlere. Så de skulle hæve alle deres penge, købe guldbarrer for dem, og aflevere guldet til ’ politiet’.

En 77-årig mand hævede 95.711 kr. og købte guld, som han afleverede i en pose til en ’betjent’ på Københavns Hovedbaneg­ård ’ under uret’.

En 78-årig kvinde lod sig overtale til at oprette et Nem- ID og hævede 1.034.414 kr., som hun købte guld for. Tre gange afleverede hun guldbarrer­ne til ’politiet’ på en bænk ved Svanemølle­n Station.

En 95-årig kvinde fik hjælp af en ’ tekniker’ fra politiet til at købe guld online for 442.000 kr. Guldet skulle leveres på hendes adresse, men guldhandle­ren fattede mistanke og slog alarm til politiet, der anholdt svindlerne ved hendes opgang, da de kom for at hente guldet.

 ?? FOTO: JENS DRESLING/ RITZAU SCANPIX ?? Guld for over en million kr. forsvandt efter at ofrene blev narret til at bruge deres opsparing til at købe guldbarrer og aflevere dem til falske betjente.
FOTO: JENS DRESLING/ RITZAU SCANPIX Guld for over en million kr. forsvandt efter at ofrene blev narret til at bruge deres opsparing til at købe guldbarrer og aflevere dem til falske betjente.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark