Ekstra Bladet

Gør op med gigt- helvedet

EKSPERT: Gode råd til et godt og aktivt liv med en af de store folkesygdo­mme

- PETTER J. LARSSON AFTONBLADE­T

Flere end 700.000 danskere er ramt af gigt, hvilket gør sygdommen til den mest udbredte kroniske sygdom i Danmark.

Og der findes mange fejl, man kan begå, når man er ramt af sygdommen.

– Det er vigtigt at røre sig, men det handler i høj grad om at træne rigtigt, siger svenske Karl Eriksson, der er docent i ortopædi ved Södersjukh­uset og Karolinska Institutet i Stockholm.

Mange årsager

Gigt kan komme af mange årsager og bliver forværret af livsstilsf­aktorer som overvægt, dårlig kost og inaktivite­t.

– Det mest normale er, at gigten er arvelig. Så kan man få det i sværere eller lettere grad, men der er en relativt stærk genetisk komponent, siger Karl Eriksson.

– En anden årsag kan være tidligere skader. Det kan være idrætsskad­er, korsbåndss­kader, meniskskad­er eller hvis man for eksempel har fået en fraktur i knæet.

– Den tredje årsag, som ganske vist ikke er så normal i vores tid, er forskellig­e reumatiske sygdomme, der kan udvikle gigt eller gigtinflam­mation i knæene.

I Sverige lider hver fjerde person over 45 af gigt. Og i Danmark vurderes det samlede antal gigtramte som sagt at være 700.000 eller 15 procent af befolkning­en ifølge netdoktor. dk.

Gamle idrætsskad­er

Er gigten et resultat af en idrætsskad­e, kan der gå flere årtier, inden man bliver besværet af sygdommen. Ofte bliver det ikke opdaget i tide, fordi folk ofte tænker, at det er normalt at have smerter og spændinger i leddene, i takt med at man bliver ældre.

– Er det en genetisk variant, er det muligt, at man ikke har så mange symptomer, før man er i 45- 50 år gammel. For en del kommer det endnu senere end det, siger Karl Eriksson.

– Hvis gigten opstår på grund af tidligere skade, har det ikke så stor betydning, hvor lang tid siden det er, man fik skaden. Man plejer at sige, at man kan se gigtforand­ringer 15- 20 år efter en meniskskad­e. Det er ikke ensbetyden­de med, at man er generet af det, men det kan ses på røntgenbil­leder.

Det mest normale er, at gigten er arvelig. Så kan man få det i sværere eller lettere grad

Dansk oversættel­se: Astrid Mortensen

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Av- av
Det er godt at røre sig, men man bør tænke over, hvilken type træning man laver. Nogle former kan nemlig forværre gigten.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Av- av Det er godt at røre sig, men man bør tænke over, hvilken type træning man laver. Nogle former kan nemlig forværre gigten.
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? To ud af tre gigtramte er kvinder.
FOTO: SHUTTERSTO­CK To ud af tre gigtramte er kvinder.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark