Ekstra Bladet

Fordrukken fuser

Thomas Vinterberg­s ’ Druk’ er trods en flot præstation af Mads Mikkelsen desværre en noget vandet omgang

- HENRIK QUEITSCH hq@ eb.dk

Jeg forstår simpelthen ikke ikke, hvad det er, Vinterberg vil med den her film

Druk’.

Instruktio­n Thomas Vinterberg. Medv.: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Lars Ranthe, Maria Bonnevie m.fl.

116 min. Premiere i dag i 145 biografer landet over.

★★★

Trekløvere­t Thomas Vinterberg (instruktio­n og manuskript), Tobias Lindholm (manuskript) og Mads Mikkelsen (skuespil), som i 2012 gav os den uforglemme­lige ’ Jagten’, er tilbage igen, og så kan man jo godt tillade sig at skrue forventnin­gerne lidt op. Præmissen for ’ Druk’ er også ganske sjov.

Den tager udgangspun­kt i den norske psykiater og professor Finn Skårderuds ’ teori’ om, at mennesket er født med en halv promille for lidt i blodet.

Gået i stå

Tanken bag er, at alkohol i en tilpas mængde gør mennesket mere åbent og øger kreativite­ten, samt at den halve promille i blodet resulterer i en større ro, overblik, harmoni og social veltilpash­ed.

Den teori sætter fire venner sig for at afprøve i ’Druk’,

De fire venner og gymnasielæ­rere er Martin ( Mads Mikkelsen), Tommy ( Thomas Bo Larsen), Nikolaj ( Magnus Millang) og Peter ( Lars Ranthe), der alle på hver deres måde er gået i stå her i livet.

Eksperimen­tet skal gå ordentlig til, så alle anskaffer sig et alkometer, så den halve promille kan holdes konstant, mens der drikkes vodka fra vandflaske­n, og det aftales, at man kun må drikke i arbejdstid­en. Ikke efter kl. 20 og ikke i weekenden.

Det går strålende i starten. Især Martin – som er den eneste, vi for alvor lærer at kende – der er gået helt i frø i forhold til både arbejde, ægteskab og teenagebør­n, har stor glæde af eksperimen­tet.

Men som man nok kan regne ud, følger selvfølgel­ig den logiske tanke, at hvis en halv promille virker så overbevise­nde, så må en større promille jo være endnu bedre. Som sagt, så gjort. Og så har vi den ganske forudsigel­ige ballade.

Sideløbend­e med de fire herrers udskejelse­r er der en del klip til gymnasieel­evernes mange drukritual­er.

Måske for at sige noget om den danske alkoholkul­tur, der jo bogstaveli­g talt ligger i blodet hos os fra den tidlige ungdom?

Jeg spørger, fordi jeg ærlig talt ikke ved det.

Med andre ord forstår jeg simpelthen ikke ikke, hvad det er, Vinterberg vil med den her film.

Det kan vel ikke være den banale pointe, at moderate mængder alkohol kan virke frigørende, mens overdrevne mængder altid har negative konsekvens­er?

Fine præstation­er

Mads Mikkelsen er ( igen) eminent, og den afsluttend­e dansescene, der vel indeholder filmens eventuelle morale, er ganske enkelt hele entrébille­tten værd.

Men Mikkelsens kronisk småklæbrig­e figur fylder også så meget, at de tre øvrige venner – på trods af fine skuespilpr­æstationer – fremstår lidt halvkvæded­e. Og man har mere indtryk af, at de er kollegaer end egentlig venner.

Der er bestemt fine momenter undervejs – som der altid er i Vinterberg­s film – men som slingrende helhed hører ’Druk’ til i den ende af værket, der er glemt, så snart festen er forbi.

 ?? FOTO: NORDISK FILM ?? Mads Mikkelsen leverer som altid en overbevise­nde præstation som gymnasielæ­reren Martin i ’ Druk’.
FOTO: NORDISK FILM Mads Mikkelsen leverer som altid en overbevise­nde præstation som gymnasielæ­reren Martin i ’ Druk’.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark