Ekstra Bladet

Hun var en sexmaskine

NY FILM PÅ VEJ: Tragiske Billie Holiday tog for sig af maend, kvinder og stoffer

- THOMAS TREO tom@eb.dk

Laenge inden Tony Bennett blev en af klodens mest elskede croonere, opsøgte han som ukendt ung mand sit idol Billie Holiday.

– Hun trak op i nederdelen og fiskede en pengesedde­l op fra sine strømpebuk­ser og sagde: ’Hent mig lige noget gin, knaegt.’

Bennett fortaeller anekdoten i den bemaerkels­esvaerdige nye dokumentar­film ’Billie’, der kortlaegge­r jazzdivaen­s dramatiske tilvaerels­e på baggrund af gamle interviews med kolleger, venner og beundrere.

– Hun havde et vildt liv, understreg­er Bennett.

Prostituer­et som barn

Gin var ikke det eneste, der fik Holiday til at hive op i nederdelen. Ifølge bassist og elsker John Simmons havde den feterede sangerinde en enorm appetit på sex:

– Hun gik typisk hjem med en kvinde og fik dem til at ’optraede’, som var det et cirkus. Bagefter kunne hun finde på at gå ud og samle en prostituer­et op. Hun var en sexmaskine.

Holiday, der blev født i 1915 og døbt Eleanora Fagan, havde selv en fortid som prostituer­et. I en alder af blot 13 var hun sexarbejde­r på samme bordel som sin mor i Harlem.

Da hun få år senere indtog jazzklubbe­rne i New Yorks sorte bydel og lagde musikverde­nen for sine fødder, tog hun haemningsl­øst for sig af sex og stoffer som en panter i nattelivet.

Hooked på det hele

Holiday kunne ikke lade vaere:

– Hvis hun var hooked, så var hun hooked. Og det var lige meget, om det var på maend, kvinder eller stoffer. Hun var hooked, forklarer danseren Maria Bryant i ’Billie’, der forventes at få dansk biografpre­miere i første halvdel af i år. Holiday blev gift to gange og havde forhold til blandt andre mesterinst­ruktøren Orson Welles og skuespille­rinden Tallulah Bankhead samt en lang raekke ofte voldelige relationer til suspekte alfonser og managers.

Hun tog smerten med på scenen. Og erotikken.

Ekstremist og psykopat

I dokumentar­en udbryder pianisten Jimmy Rowles leende:

– Hun sang fra skraevet. Jeg vil vaedde på, hun havde det bedste skraev i verden. Og nu, hvor jeg ser tilbage, er jeg ked af, at jeg gik glip af det.

En af historiens allerstørs­te vokalister beskrives i ’Billie’ som ekstremist, masochist og tilmed en psykopat, der var styret af impulser. Hun var kun ’happy’, når hun var ’unhappy’.

Til sidst kunne Holiday ikke holde til den kompromisl­øse livsførels­e laengere.

Mange års misbrug

Hun sang fra skraevet. Jeg vil vaedde på, hun havde det bedste skraev i verden

Vi prøver at leve 100 dage på en dag

Legenden døde i 1959 i en alder af 44. Mange års misbrug af heroin, kokain, opium, whisky, vodka og pot havde ødelagt hendes lever, hjerte og lunger.

Bennett, der nu er 94, undrer sig i filmen over sine kvindelige forbillede­rs dødtriste skaebner:

– Jeg vil gerne vide, hvorfor alle sangerinde­r bryder sammen. Når de når toppen, så indtraeffe­r tragedien. Hvordan kan det vaere?

I et skrattende radiointer­view sidst i ’Billie’ kommer hovedperso­nen selv med et bud:

– Den eneste måde, jeg kan svare på det, er ved at sige, at vi prøver at leve 100 dage på en dag.

 ??  ??
 ?? FOTO: NEW BLACK FILMS ?? Med idolet og senere samarbejds­partneren Louis Armstrong på natbordet.
FOTO: NEW BLACK FILMS Med idolet og senere samarbejds­partneren Louis Armstrong på natbordet.
 ?? FOTO: NEW BLACK FILMS ?? Til dokumentar­en 'Billie' er både fotos og levende billeder farvelagt med slående effekt.
FOTO: NEW BLACK FILMS Til dokumentar­en 'Billie' er både fotos og levende billeder farvelagt med slående effekt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark