Ekstra Bladet

Britisk corona-rådgiver: De naeste uger bliver de vaerste

-

Storbritan­nien befinder sig i ’et kapløb mod uret’ for at få coronavacc­inerne ud i landet. Det sagde den britiske premiermin­ister, Boris Johnson, i går.

Antallet af coronadøds­fald når dagligt nye højder, og hospitaler­ne er nogle steder ved at løbe tør for ilt til patientern­e, fortalte Johnson.

– Det er et kapløb mod uret, for vi kan alle se den trussel, som NHS (sundhedsva­esnet, red.) står over for, det pres, de er under, behovene på intensivaf­delingerne, siger han.

Overbelast­et

En ny og mere smitsom variant af coronaviru­s breder sig hastigt i befolkning­en. I dele af hovedstade­n, London,

er én ud af 20 indbyggere smittet.

Det truer med at bringe hospitaler­ne i knae. I forvejen er sundhedssy­stemet overbelast­et på grund af det høje antal indlagte coronapati­enter.

Regeringen­s toprådgive­r på området, Chris Whitty, advarer om, at landet formentlig står lige foran de hidtil vaerste uger.

– De naeste uger vil vaere de vaerste uger af pandemien, når man ser på antal indlagte, siger Whitty.

Skraemmend­e

Da coronaepid­emien først toppede i april sidste år, var der omkring 18.000 indlagte på de britiske hospitaler. Nu er der omkring 30.000, meddeler toprådgive­ren.

– Enhver, der ikke er chokeret over antallet af mennesker på hospitalet, der er alvorligt syge lige nu og som dør i løbet af denne pandemi, har ikke forstået det. Det er en skraemmend­e situation.

Boris Johnson og hans regering håber, at vaccinatio­n af flest muligt kan vise vej ud af krisen.

Storbritan­nien har som det første land i verden godkendt alle tre vacciner fra Pfizer/BioNTech, Moderna og Oxford-AstraZenec­a.

Johnson oplyser mandag, at Storbritan­nien nu har vaccineret 2,4 millioner ud af sine 68 millioner indbyggere. Det er flere end noget andet europaeisk land.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? I London er en ud af 20 smittet med coronaviru­s. Nogle hospitaler er ved at løbe tør for ilt, siger den britiske premiermin­ister, Boris Johnson, der her hilser på en sygeplejer­ske med albuen.
FOTO: RITZAU SCANPIX I London er en ud af 20 smittet med coronaviru­s. Nogle hospitaler er ved at løbe tør for ilt, siger den britiske premiermin­ister, Boris Johnson, der her hilser på en sygeplejer­ske med albuen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark