Ekstra Bladet

TRUMP-HADERE BØR INDSE ... Trumpismen forsvinder ikke med Trump

-

VI SKAL ALLE komme os over angrebet fra Trumps pjaltehaer på det amerikansk­e demokrati. Dog vil det midt i forbløffel­sen vaere klogt at holde et par ting for øje.

DEN FØRSTE ER, at Donald Trump ikke har skabt sine tilhaenger­e, som mange medietyper i den hjemlige debat fejlagtigt fremstille­r det. Tilhaenger­ne har derimod skabt Trump. Hvorpå denne i visse afskygning­er – som vi lige har set – opkørte alliance på groveste vis har naeret et gensidigt vanvid af selvretfae­rdighed.

TRUMP PUSTEDE SIG OP som en lederskikk­else og gav trumpismen et navn. Selve bussen var i bevaegelse laenge før ham. Og den tog heftigt til i fart ved udsigten til Hillary Clinton i 2016. Clinton var billedet på en politisk overklasse, som er blevet rig på at regere i et indforståe­t og lukket kredsløb.

TRUMP STEG BLOT PÅ bussen, da den kom forbi, hvorefter han indtog førerplads­en og haevdede sig som garant for et opgør med et system og et politisk establishm­ent, der forståelig­t nok har frembragt et kolossalt had til Washington.

□t system, der ikke løser borgernes problemer og står for stigende ulighed. Og endda har gjort det under såvel Bush, Obama og nu ironisk nok også under Trump selv.

MED DONALD TRUMPS AFGANG – hvad enten det er i total vanaere tvunget af sin indiskutab­le opfordring til angreb på Kongressen eller ej – fortsaette­r bussen derfor med at køre. Trumpismen forsvinder ikke med Trump.

VI SKAL HUSKE, at en narcissist vandt det mest magtfulde politiske embede i verden – uden sit parti, trods massiv modstand fra medierne, uden samme antal kampagnekr­oner som sin modstander og til rigtig mange manges bestyrtels­e – fordi bevaegelse­n bag ham var større end ham selv.

OG JA, DELE AF protestbev­aegelsen er vanvittige, som vi netop har set. Man skal bare ikke glemme, at 74 millioner stemte på Trump 3. november.

Han fik langt flere stemmer end Obama i sin tid.

VI HAR IKKE LAERT noget, hvis ikke vi erkender, at den politiske elites romance med den angiveligt uundgåelig­e globaliser­ing samt afvisning af ’den lille mand’ føles som et overgreb i modtageren­den. Som om nogle veluddanne­de og velformule­rede sidder og siger, at demokratie­t er for vigtigt til at overlade til bestemte borgere.

LIGESOM TILHAENGER­E tillaegger Trump en mytisk ophøjelse af ret, gør hans hadere det også som en gal mand. De sidste bør blot indse, at den protest, der skabte Trump, er politisk legitim og ikke forsvinder med ham. □llers kommer ingen videre.

 ?? FOTO: JIM BOURG/RITZAU SCANPIX ?? Flere af praesident­ens tilhaenger­ne er vanvittige, som vi netop har set. Man skal bare ikke glemme, at 74 millioner stemte på Trump 3. november sidste år.
FOTO: JIM BOURG/RITZAU SCANPIX Flere af praesident­ens tilhaenger­ne er vanvittige, som vi netop har set. Man skal bare ikke glemme, at 74 millioner stemte på Trump 3. november sidste år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark