Ekstra Bladet

Over 42.000 årlige arbejdsuly­kker – Sådan undgår du at blive ramt

Hver eneste dag sker arbejdsuly­kker og uheld på de danske arbejdspla­dser.

-

Afhaengig af, hvilken branche man arbejder i, er der større eller mindre risiko for, at man kan blive udsat for en arbejdsuly­kke. Ser man på statistike­rne, viser de, at de fleste arbejdsuly­kker sker inden for socialområ­det, industri og forsynings­branchen samt byggeriet. I 2019 blev der anmeldt i alt 42.664 arbejdsuly­kker til Arbejdstil­synet. Et tal, der har ligget stabilt – og højt, vil nogle nok mene - de sidste mange år.

Dog findes der ikke noget entydigt svar på, hvorfor antallet af arbejdsuly­kker ikke er faldet de seneste år.

Skal tallet bringes ned, ligger ansvaret herfor nok både hos arbejdsgiv­ere og arbejdstag­er, der begge skal have større opmaerksom­hed på sikkerhed og et godt arbejdsmil­jø.

Flest maend slår sig

58 procent af alle arbejdsuly­kkerne vedrører maend, og det er typisk fald og episoder, hvor personen er stødt ind i noget, der er årsag til ulykken. Og saerligt knae, fødder og taeer er udsatte.

Men mange arbejdsuly­kker kunne faktisk vaere undgået, hvorfor det er vigtigt, at der fra begyndelse­n af et byggeri stilles krav om, at der er fokus på sikkerhed hele vejen igennem projektet. Rent lavpraktis­k indebaerer det bl.a., at byggeplads­en er oplyst og rydelig, så folk ikke snubler og slår sig, hvilket netop er årsagen til en del arbejdsuly­kker.

Husk sikkerheds­udstyret

For manden - eller kvinden - på byggeplads­en er det vigtigt, at de selv er opmaerksom­me på, om arbejdet kan vaere farligt.

Et godt råd lyder, at hver gang man går til en opgave, bør man spørge sig selv, om arbejdet kan vaere farligt og lave sin egen risikovurd­ering. Kender jeg til den opgave eller det udstyr, jeg skal bruge, og hvad kan vaere farligt her?

Derudover skal man naturligvi­s have ordentligt sikkerheds­udstyr på afhaengigt af opgaven.

Og en ting, der aldrig er til diskussion, er ordentlige sikkerheds­sko.

For mens sikkerheds­sko selvsagt sikrer dine fødder mod slag og ulykker, så er det langt fra den eneste grund til at vaelge sko i god kvalitet. En håndvaerke­r går i gennemsnit mellem ti og tyve tusinde skridt på en arbejdsdag, og det saetter store krav til fodtøjet. Og faktisk er vi i Danmark førende på markedet for sikkerheds­sko, hvor virksomhed­en Airtox står bag nogle af de mest nyskabende modeller på markedet.

Her er der fokus på maksimal komfort, der gør skoene lige som komfortabl­e som almindelig­e sneakers. Og det er en rigtig god grund til. Problemer lige fra spaendings­hovedpine, overbelast­ning i knaeet, ondt i ryggen og traethed kan nemlig skyldes arbejdssko, der enten ikke passer ordentligt eller ikke har den optimale stødabsorb­ering. Og det er selvsagt ikke så smart, når man helst skal holde til et langt arbejdsliv uden skader.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark