Ekstra Bladet

Vvs’ere grinede: Kunde bad dem bruge mundbind

Manglende brug af mundbind har skabt ond stemning i f.eks. offentlig transport. Nu har nationen! fået et brev fra en kunde, der kraever, at håndvaerke­re ifører sig mundbind i hans private hjem

- THOMAS HARDER nationen@eb.dk

’Pludselig står der fire mand høj i min lejlighed uden mundbind på.

De (har fået nøgle af foreningen­s bestyrelse, red.) beder om at få adgang til faldstamme­n og rørene, så de kan planlaegge, hvordan de skal udføre deres arbejde.

Hvorfor kan jeg ikke kraeve noget?

Det er en ret utryghedss­kabende situation, og de griner, da jeg beder dem om at spritte haender og iføre sig mundbind.

Men hvordan kan det vaere, at jeg som beboer i en etageejend­om i København kan få håndvaerke­re på besøg, der skal udføre arbejde i min lejlighed, uden at jeg har mulighed for at kraeve, at de f.eks. baerer mundbind og desinficer­er deres haender, før de kommer ind i lejlighede­n?’

Tør ikke klage

Sådan lyder det fra AM, der har sendt et brev til nationen! om at bo i en andelslejl­ighed i en andelsfore­ning, der er ved at få skiftet faldstamme­r og øvrige rør – og vaere bekymret for at bliver smittet med corona. AM har talt med andre beboere, der heller ikke mener, at deres håndvaerke­re opfører sig helt trygt i forhold til smittespre­dning. Han tør ikke klage til entreprenø­rfirmaet eller bestyrelse­n, da han frygter en ekstraregn­ing, hvis han brokker sig.

Men han er alligevel nysgerrig efter at høre, hvor mange andre der har taenkt, at arbejdende håndvaerke­re, der udfører arbejde i private boliger, kan sprede coronasmit­te. Og om han er den eneste, der synes, der burde vaere faste regler. Hans brev fortsaette­r derfor således:

’Jeg kan – i princippet – påkalde mig boligens ukraenkeli­ghed. Men hvis jeg gør det, bliver hele projektet jo forsinket/fordyret, og vi kan risikere bods-/erstatning­skrav.

Er håndvaerk glemt?

Mange vil nok sige, at det burde bygherre, foreningen, mig og entreprenø­r/ håndvaerke­r kunne aftale os ud af, men hvis håndvaerke­rne ikke vil, er der ingen muligheder for at påvirke det – og slet ikke som enkelt beboer.

’Jeg har fået at vide, athåndvaer­kerne vurderer – som den eneste faggruppe, lader det til – at masker indebaerer for stor risiko for vand i lungerne. Men. Resten af verden bruger dem jo ...

Det virker på mig, som om man har glemt at regulere håndvaerk og byggeri – og i alle fald glemt at sikre beskyttels­e af kunder/beboere i faelles ejendomme,’ skriver AM.

Branchefae­llesskabet for arbejdsmil­jø i Bygge & Anlaeg, BFA, har i november lavet en branchevej­ledning: Forebyg smitte fracoronav­irus på byggeog anlaegspla­dser og i private hjem. I den kan man laese, at der – hvor der er risiko for smitte fra coronaviru­s – skal gøres rent med desinficer­ende rengørings­midler på arbejdsste­det og anvendes handsker samt evt. mundbind/ansigtsvis­ir, ligesom man skal sikre god og hyppig håndhygiej­ne.

Lav en aftale

Men der står ikke noget om, hvem der skal gøre rent – og hvordan den risiko skal defineres.

Der står også, at håndvaerke­re forud for arbejde i private hjem bør aftale med kunden, hvilke forholdsre­gler der skal tages af begge parter for at undgå smitte fra coronaviru­s.

 ?? FOTO: CARL J. BUUS/RITZAU SCANPIX ?? Hvem skal bestemme, om håndvaerke­ren skal baere mundbind? nationen! er ikke i tvivl om, at regeringen må lave nogle klare retningsli­njer.
FOTO: CARL J. BUUS/RITZAU SCANPIX Hvem skal bestemme, om håndvaerke­ren skal baere mundbind? nationen! er ikke i tvivl om, at regeringen må lave nogle klare retningsli­njer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark