Ekstra Bladet

Fejlmedici­nering kostede 25-årig livet

PATIENTERS­TATNINGEN: ’Hvis personalet havde reageret retmaessig­t, var dødsfaldet med overvejend­e sandsynlig­hed forhindret’

- PETER DEGENKOLV pd@eb.dk

Malik Mads Rohdemejer tjekkede ind på behandling­scentret Tjele Søgården 2. juni i 2020 i håbet om at vende sit liv til det bedre og blive sit misbrug kvit.

Men som Ekstra Bladet i sommer kunne afsløre, mistede den 25-årige mand under tragiske omstaendig­heder livet, da han ved en fejl fik udleveret 60 mg metadon, der var tiltaenkt en anden beboer.

Nu, syv måneder efter dødsfaldet, kommer Patienters­tatningen med sønderlemm­ende kritik af behandling­scenterets håndtering. Det viser dokumenter, som Ekstra Bladet er besiddelse af.

’Man observerer taet patienten under den formodning, at han er tilvaennet til morfika-praeparate­r, men kan kl. 14.30 konstatere, at patienten er tydeligt medicinpåv­irket.’

’Erfaren specialist standard ville have vaeret at indlaegge patienten på hospital mhp behandling med modgift mod metadon (narcanti) og taet hospitalso­bservation kl. 14.30, hvor hypotesen om tilvaennin­g bør afvises,’ skriver Patienters­tatningen i en sin afgørelse.

Ingen reaktion

Selvom det stod klart, at Malik Mads Rohdemejer var staerkt påvirket af medicinen, og tilvaennin­g kunne afvises, foretog behandling­scenteret sig intet.

Et opkald og en indlaeggel­se på naermeste hospital ’ville med overvejend­e sandsynlig­hed have forhindret dødsfaldet,’ skriver Patienters­tatningen.

– Når man er klar over situatione­n, og det er én, som ikke er vant til at få metadon, så ringer man 112 med det samme og giver naloxon, siger Michael Lodberg, der er daglig leder af Antidote Danmark.

Henrik Rindom, der er laege og misbrugsek­spert, fortaeller, at behandling­scentret burde vaere i besiddelse af naloxon.

– Det er let at behandle med naloxon. Derfor bør alle steder, der arbejder med metadon, vaere i besiddelse af naloxon, siger han.

Ret til erstatning

Patienters­tatningen giver familien til Malik ret til erstatning.

Det gør de, fordi ’behandling­en har afveget fra, hvad en erfaren specialist ville have gjort i den givne situation. Det er en betingelse, at patienten er påført en skade, der med overvejend­e sandsynlig­hed ville vaere undgået ved en bedre behandling,’ skriver Patienters­tatningen i sin afgørelse.

Marlene Nielsen er mor til Malik. Selvom det er rart at få sat et foreløbig punktum, er det med blandede følelser, hun laeste rapporten.

– Vi blev allesammen utrolig lettede, men da jeg så laeste brevet igennem endnu en gang, blev jeg så utrolig vred. Lige pludselig har jeg god grund til at vaere megarasend­e. Min søn kunne have vaeret i live, siger hun til Ekstra Bladet.

Lige pludselig har jeg god grund til at vaere megarasend­e. Min søn kunne have vaeret i live

 ?? FOTO: PRIVATFOTO ?? Fatalt kiks
Malik sammen med sin mor Marlene Nielsen. Malik mistede livet, efter han fik en anden beboers medicin på behandling­scenter.
FOTO: PRIVATFOTO Fatalt kiks Malik sammen med sin mor Marlene Nielsen. Malik mistede livet, efter han fik en anden beboers medicin på behandling­scenter.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark