Ekstra Bladet

Ville se partifaell­er i øjnene

- Jao@eb.dk

En for en skulle medlemmern­e af Venstres folketings­gruppe stå til regnskab for, hvad de vil stemme til en rigsretssa­g mod Inger Støjberg.

På opfordring fra Støjberg selv blev dette en realitet på dagens historiske gruppemøde i partiet.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninge­r bad Støjberg partifaell­erne om enkeltvis at se hende i øjnene og fortaelle, hvordan de stiller sig til en rigsretssa­g. Derefter gik runden i gang.

Før Støjberg fik ordet, havde V-formand Jakob Ellemann-Jensen allerede redegjort for, at partitoppe­n ville stemme for en rigsretssa­g.

Men det afholdt ikke ni af Venstres folketings­medlemmer fra at gå imod partilinje­n.

Klar i spyttet

En af dem var partiets formand for Retsudvalg­et, gruppenaes­tformand og medlem af det underudval­g i Folketinge­t, der har behandlet spørgsmåle­t om en rigsretssa­g mod Inger Støjberg, Preben Bang Henriksen.

Han fik ordet, efter Støjberg havde leveret sin opfordring, og han var klar i spyttet. Som advokat med et hav af straffesag­er bag sig mener han ikke, at Støjberg vil blive dømt ved Rigsretten. Derfor stemmer han imod en sag mod partiets tidligere naestforma­nd.

Herefter gik stafetten videre fra det ene Venstre-medlem til det andet. Trods de interne uenigheder beskriver flere kilder, at der var en god tone undervejs.

Gruppemøde­t var sat til at slutte kl. 10, men først godt 45 minutter senere trådte Jakob Ellemann frem.

Det havde vaeret et følelsesla­det møde, hvor gruppen havde vaeret splittet, forklarede han. Men partiets linje lå fast.

– Der er voldsomme anklager, der haenger over Inger Støjberg, men også over Venstre. De anklager kommer fra Instruksko­mmissionen og Folketinge­ts advokater. Jeg havde ønsket, at de kunne gå vaek på anden vis end en rigsretssa­g. Men det kan de ikke. Derfor støtter Venstre en rigsret, lød det fra Ellemann.

Skuffet

Umiddelbar­t derefter kom Støjberg ud og tog ordet foran pressen. Hun var ikke venlig stemt over for sin partiforma­nd.

– Jeg er skuffet over, at det er min egen formand, Jakob Ellemann-Jensen, der inviterer resten af Folketinge­t til at rejse en rigsretssa­g imod mig. Det er også derfor, at jeg overvejer, hvad der skal ske. Jeg kan bare konstatere, at det er sådan, det er, lød det.

 ??  ?? Naser Khaders konservati­ve har valgt at stemme for en rigsretssa­g mod Inger Støjberg. Det forhindred­e ham dog ikke i at have blomster med til Venstre-kvinden.
Naser Khaders konservati­ve har valgt at stemme for en rigsretssa­g mod Inger Støjberg. Det forhindred­e ham dog ikke i at have blomster med til Venstre-kvinden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark