Ekstra Bladet

DET ER ET SYGT SYSTEM!

- Michael Rasmussen

I MIDTEN AF 1990’ERNE boede jeg som ung mountainbi­kerytter i et par år hos en østrigsk familie naer Innsbruck, hvor jeg traenede og levede som profession­el, før jeg rykkede sydpå til Italien. Faderen i huset, Ernst Denifl, var østrigsk landsholds­rytter og deltog ved OL i Atlanta i 1996.

Hans søn Stefan var syv år, da jeg laerte ham at kende. Han var en talentfuld, ihaerdig gut med store drømme om at blive profession­el cykelrytte­r.

I dag er Stefan Denifl udstødt af cykelsport­en, dømt to gange for den samme forseelse og vil formentlig vaere dybt forgaeldet resten af sine dage. Dertil har han udsigt til at skulle afsone en faengselss­traf.

STEFAN DENIFL VAR KLIENT hos doktor Mark Schmidt, som i 2019 blev afsløret i politiefte­rforskning­en Operation Aderlass som den centrale figur i et bloddoping­netvaerk i skisport og cykelsport.

Denifl havde bloddopet sig for at nå sine mål som cykelrytte­r. Sin største sejr høstede han i 2017 på bjergetape­n til Los Machucos i Vuelta a España, hvor han slog Alberto Contador.

HAN SNØD, og bliver man afsløret, er der en pris at betale. Det vidste Stefan Denifl selvfølgel­ig udmaerket. Men han kunne ikke vide, at kampen mod doping ville antage så absurde dimensione­r, at en lille fisk i det store spil skal straffes dobbelt og have hele sin tilvaerels­e ødelagt.

FIRE ÅRS KARANTAENE lød dommen i sportens retssystem. Det er reelt en livstidsst­raf. Ingen kan stå uden for løb og organisere­t traening i fire år og så få en ny kontrakt. Der er ganske enkelt ingen, der vil hyre en sådan rytter. Det er prisen.

Denifl blev straffet i det system, hvor han havde snydt, men han blev så også tiltalt i det civile retssystem for ‘sportsligt bedrag’. Det har netop kostet ham to års faengsel, hvoraf otte måneder er ubetinget. Og så skal han betale en bøde på 2,6 millioner kroner. Det er givetvis i omegnen af fire års løn, da han var cykelrytte­r.

HAN KØRTE FOR Aqua Blue-holdet, da han vandt på Los Machucos. Holdet og dets sponsorer fik maksimal eksponerin­g i kraft af Denifls sejr. Den gevinst, holdet opnåede, kan ikke traekkes tilbage. Det samme gaelder arrangøren af Vueltaen, hvis sponsorer den dag nød godt af det fantastisk­e cykelløb, som tilskuerne og seerne fik at se.

Hvem er det egentlig, han i strafferet­lig forstand har snydt?

Sagen er et udtryk for et vanvittigt skred i kampen mod doping. Der sker en sammenblan­ding af strafferet og sportsret, som i kølvandet efterlader nogle mennesker helt uden eksistensg­rundlag og straffet langt hårdere, end nogen kunne forudse.

DET ER NOGLE ÅR siden, jeg senest har vaeret i kontakt med Ernst og Stefan, men jeg ved, at ingen i familien bare lige hiver et par millioner op af lommen for at bringe ham på fode igen. Sandsynlig­heden taler for, at han vil vaere forgaeldet resten af livet, for med en faengselsd­om på cv’et er det naeppe et højtlønnet job, han kan naere håb om at få.

Han kunne ikke vide, at kampen mod doping ville antage så absurde dimensione­r

DENIFLS SAG understreg­er, at antidoping­systemet straffer vilkårligt. Det erklaerede mål for det internatio­nale antidoping­agentur WADA er at skabe en ‘level playing field’ – at sikre lige vilkår for alle atleter. Men den ambition gaelder ikke dem, der traeder ved siden af.

Det burde den gøre. Antidoping­systemet burde sikre ensartede, rimelige sanktioner, men her kommer hensynet til kampen mod doping før almindelig anstaendig­hed og retfaerdig­hed.

 ?? FOTO: KERSTIN JOENSSON/RITZAU SCANPIX ?? En ung Stefan Denifl fejrer sin førertrøje som bedste østriger i Østrig Rundt i 2010. I dag er han faerdig og dybt forgaeldet.
Udstødt
FOTO: KERSTIN JOENSSON/RITZAU SCANPIX En ung Stefan Denifl fejrer sin førertrøje som bedste østriger i Østrig Rundt i 2010. I dag er han faerdig og dybt forgaeldet. Udstødt
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark