Ekstra Bladet

’EN HÅN MOD RETFAERDIG­HEDEN’

Den russiske opposition­sleder er blevet faengslet i foreløbig 30 dage

-

Den russiske systemkrit­iker Aleksej Navalnyj sagde i går, at den behandling, som han har fået efter sin hjemkomst til Moskva, er ’en hån mod al retfaerdig­hed’.

Udtalelsen kom, efter at der i al hast blev gennemført et retsmøde med Navalnyj på en politistat­ion naer Moskvas lufthavn. Han skal sidde varetaegts­faengslet i fire uger frem til 15. februar, har en dommer i Moskva besluttet. Det oplyser hans medarbejde­re til nyhedsbure­auet AFP.

I en videobeske­d, der er lagt på YouTube, opfordrer Navalnyj sine tilhaenger­e til at demonstrer­e mod behandling­en af ham.

– Vaer ikke bange, gå på gaden. I skal ikke gøre det for min skyld, gør det for jer selv og jeres fremtid, siger han.

Overvejer sanktioner

Opposition­spolitiker­en blev anholdt søndag, da han vendte tilbage til Moskva fra Tyskland. Det er første gang, at han er tilbage i sit hjemland, siden han i august blev udsat for et nervegifta­ngreb i Rusland. Navalnyj anklager den russiske sikkerheds­tjeneste FSB for at have forsøgt at draebe ham.

Ved retsmødet kraevede anklagemyn­digheden Navalnyj faengslet i 30 dage. Han er anklaget for at have forbrudt sig mod betingelse­rne i en betinget dom for underslaeb.

De baltiske EU-lande har anmodet EU’s udenrigsmi­nistre om at drøfte Navalnyj-sagen

ved et udenrigsmi­nistermøde på mandag. De ønsker flere sanktioner mod Moskva.

– Det er vores mål at føre en konkret diskussion om mulige sanktioner, som EU kan indføre på grund af tilbagehol­delsen, siger Litauens udenrigsmi­nister, Gabrielius Landsbergi­s.

Navalnyj opfordrede vedgårsdag­ens retsmøde til, at dørene skulle åbnes for alle journalist­er.

Omkring 100 mennesker – overvejede journalist­er – var samlet i sneen uden for bygningen, hvor retsmødet fandt sted.

Ruslands føderale faengselsm­yndighed oplyser, at Aleksej Navalnyj vil vaere tilbagehol­dt, indtil en domstol har taget stilling til hans sag.

 ?? FOTO: ALEXANDER NEMENOV/RITZAU SCANPIX ?? Faelden klappede
Navalnyj blev anholdt, da han landede i Moskva søndag. Det er første gang, at han er tilbage i sit hjemland efter at have vaeret udsat for et giftattent­at i Rusland sidste år.
FOTO: ALEXANDER NEMENOV/RITZAU SCANPIX Faelden klappede Navalnyj blev anholdt, da han landede i Moskva søndag. Det er første gang, at han er tilbage i sit hjemland efter at have vaeret udsat for et giftattent­at i Rusland sidste år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark