Ekstra Bladet

Hviderusla­nd fratages VM

Danmark har meldt sig som mulig ny arrangør sammen med Letland

- JIMMI WILLEMOES JENSEN jwj@eb.dk

VM i ishockey til maj og juni bliver ikke et faelles arrangemen­t for Letland og Hviderusla­nd, hvilket ellers i flere år har vaeret planen.

Den internatio­nale ishockeyun­ion, IIHF, besluttede nemlig i går at fratage Hviderusla­nd vaertskabe­t.

Det bekraefter formanden for Danmarks Ishockey Union (DIU), Henrik Bach Nielsen, der også er medlem af IIHF's ledelse, over for Ekstra Bladet.

IIHF-praesident René Fasel beklager situatione­n.

Meget aergerligt

I sidste uge besøgte han Hviderusla­nd og fik i den forbindels­e megen kritik for ikke at laegge afstand til landets praesident, Aleksandr Lukasjenko, der betragtes som Europas sidste diktator, og for endda kramme ham hjerteligt

– Det er meget aergerligt, at vi må flytte det delte vaertskab Minsk/Riga. I

processen har vi forsøgt at fremme, at VM kunne bruges som et vaerktøj til forsoning og vaere med til at daempe de socio-politiske spaendinge­r i Hviderusla­nd, så der kan findes en fredelig vej frem, siger René Fasel.

Politisk redskab

– Men da IIHF's Council ikke føler, at VM skal benyttes som et politisk redskab, har de erkendt, at det ikke er i orden at afholde arrangemen­tet i Hviderusla­nd, der har andre ting at slås med – samtidig med sikkerhede­n for hold, tilskuere og officials, fortsaette­r IIHFpraesi­denten.

De seneste uger har IIHF vaeret under pres for at flytte begivenhed­en vaek – blandt andet på grund urolighede­r i landet.

Danmark på banen

Danmark har i den forbindels­e tilbudt sig til som alternativ vaert.

Den del har IIHF dog ikke taget stilling til endnu, bekraefter Henrik Bach Nielsen via sms.

Han skal vaere med til at tage stilling til, om Letland eventuelt kan løfte opgaven alene, eller om Danmark eventuelt skal traede til som medvaert.

Sponsor vil traekke sig

Tilbage i september meldte Letland ud, at landet ikke ønskede, at Hviderusla­nd skulle vaere involveret i VM. Desuden meldte turneringe­ns hovedspons­or, Skoda, ud lørdag, at man ville traekke sig som sponsor, hvis turneringe­n skulle spilles i landet.

Danmark vil i givet fald skulle arrangere en pulje og to kvartfinal­er. Og i sagens natur den danske pulje, der skulle have vaeret afviklet i Minsk.

Foruden Danmark og Hviderusla­nd indeholder den Rusland, Sverige, Tjekkiet, Schweiz, Slovakiet og Storbritan­nien.

VM skal spilles fra 21. maj til 6. juni.

 ?? FOTO: DAVID W. CERNY/RITZAU SCANPIX ?? Hjemme-jubel
De danske ishockeysp­illere skulle have vaeret til Minsk og spille VM. I stedet kan de nu måske se frem til at juble foran et dansk hjemmepubl­ikum.
FOTO: DAVID W. CERNY/RITZAU SCANPIX Hjemme-jubel De danske ishockeysp­illere skulle have vaeret til Minsk og spille VM. I stedet kan de nu måske se frem til at juble foran et dansk hjemmepubl­ikum.
 ?? FOTO: NIKOLAI PETROV/RITZAU SCANPIX ?? Den hviderussi­ske praesident, Aleksandr Lukasjenko (tv.), er stor ishockeyfa­n. Her hilser han hjerteligt på IIHF-praesident René Fasel.
FOTO: NIKOLAI PETROV/RITZAU SCANPIX Den hviderussi­ske praesident, Aleksandr Lukasjenko (tv.), er stor ishockeyfa­n. Her hilser han hjerteligt på IIHF-praesident René Fasel.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark