Ekstra Bladet

Her er de seks vigtigste råd: Det kan du selv gøre

Ud af pensionska­ssen Invester i boligen

-

Nogle har mulighed for at traekke pengene ud af den arbejdsmar­kedspensio­n, som de ellers føler sig bundet til gennem jobbet eller ved at vaere en del af en faggruppe.

□ksempelvis hjaelper børsmaegle­ren Nordnet med at overføre pensionsfo­rmuen – og fremover også dit og arbejdsgiv­erens månedlige bidrag.

Herefter kan man selv investere i eksempelvi­s danske, europaeisk­e, amerikansk­e eller globale aktieindek­sfonde med lave årlige omkostning­er. Og som historisk typisk har leveret ret høje afkast.

– Vaer dog opmaerksom på, at du ikke ved skiftet mister dine forsikring­er ved sygdom og død. Du og din familie skulle helst vaere økonomisk sikret, hvis der skulle ske dig noget, inden du går på pension, siger Brian Stjernholm, partner i rådgivning­shuset Uvildige, som her giver dig de gode råd.

Invester i fast ejendom

Som bekendt vil prisen på fast ejendom over årene typisk kun en vej: opad.

– □n investerin­g i et sommerhus kan vaere en fin idé, eller du kan afdrage ekstra på din boliggaeld for at have højere frivaerdi ved pensionen. □ller måske investere i en udlejnings­ejendom, som du køber selv eller sammen med andre.

– Men husk, at du skal undersøge til bunds, hvad du har med at gøre. Den vigtigste regel er: Hvis du ikke forstår det, så hold dig vaek. Derfor investerer jeg ikke i bitcoins. Jeg forstår ikke teknologie­n bag.

’Hemmelig’ aldersopsp­aring

Få ved det, men de fleste har mulighed for årligt at indbetale 5400 kr. på en saerlig ’aldersopsp­aring’ □n fordel er, at man automatisk kun betaler 15,3 procent i skat af afkastet mod ellers 25-35 procent – og man skal ikke betale skat eller afgift af din aldersopsp­aring, når du får den udbetalt ved pensionsal­deren eller fem år før.

– Ulempen er, at pengene er bundet indtil fem år før pensionsal­deren, forklarer Brian Stjernholm.

Andet på hylderne?

Pensionsse­lskaberne har typisk flere produkter på hylder. Kontakt selskabet, og hør om muligheder­ne. Der kan vaere produkter med meget lavere årlige omkostning­er eller produkter, som kan give høje afkast, hvis man har mange år til pensioneri­ngen og derfor kan vaere mere risikovill­ig, lyder et råd fra Stjernholm.

Invester din viden

Nogle har en helt saerlig viden i årgangsvin, diamanter, kunst eller smykker. Man kan simpelthen omsaette sin viden til økonomiske gevinst, men i udgangspun­ktet bør man nok kun investere en mindre del af formuen i den slags, siger Brian Stjernholm.

Sørg for at renovere din egen bolig, så den får en flot høj salgspris. Penge, du kan bruge i dit otium, hvor mange vaelger at leje.

– □t nyt køkken til 100.000 kr. er sjaeldent penge, man får igen, for det er langtfra sikkert, at køkkenet falder i købers smag. Men energireno­veringer er fornuftige. Købere fravaelger huse med dårlige energirapp­orter – og du sparer selv løbende penge til varme. Og selvfølgel­ig skal man sørge for, at taget er i god stand, og at boligen generelt er vedligehol­dt, siger Brian Stjernholm.

Husk, at du skal undersøge til bunds, hvad du har med at gøre

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark