Ekstra Bladet

Cepos: Det er ikke rimeligt

- KRISTIAN B. LARSEN kbl@eb.dk

Ekstra Bladets forside med den 58-årige Lars Hansen, der mister førtidspen­sion, når hans kone knokler som sosuhjaelp­er på et plejehjem, prellede af på statsminis­teren.

Statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) angribes fra begge sider af det politiske spektrum i sagen om økonomiske pisk til coronahelt­e.

Lige fra Enhedslist­en og SF til Nye Borgerlige og nu den liberale taenketank Cepos vil hjaelpe folk som intensiv-sygeplejer­sken Kirsten, der betaler over 70 procent til statskasse­n på ekstra arbejde med covidpatie­nter.

Det skyldes, at Kirsten Gebauers mand, Poul, bliver modregnet i sin førtidspen­sion, når hun tjener ekstra. Og sådan burde det ikke vaere ifølge Cepos.

Kan ikke vaere rigtigt

– Det er ikke altid, jeg er enig med SF. Men her er jeg. Det kan ikke vaere rigtigt, at flittige danskere skal mødes med en sammensat marginalsk­at på ca. 70 procent, fordi deres aegtefaell­e er tilkendt førtidspen­sion. Det er ikke rimeligt, at en arbejdsind­sats skal beskattes så hårdt, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen.

Førtidspen­sionen reguleres nemlig efter, hvor meget en aegtefaell­e tjener. Når man kommer over et vist beløb, modregnes 30 kr. i førtidspen­sion for hver 100 kr., aegtefaell­en tjener ekstra.

Forstår det ikke

Derfor ender familier, hvor en af parterne er førtidspen­sionist, med reelt at betale omkring 70 procent til staten, hvis de tager ekstra coronavagt­er.

Mette Frederikse­n sagde tirsdag i Folketings­salen, at parret skulle forsørge sig selv, fordi de kunne. Derfor måtte aegteparre­t nøjes med statsminis­terens tak for indsatsen.

Den afvisning af intensiv-sygeplejer­sken Kirsten forstår de ikke i Cepos.

– Det er ikke godt for samfundsøk­onomien, og det er ikke rimeligt over for en flittig sygeplejer­sker, siger Mads Lundby.

– Mette Frederikse­n siger, hun vil øge beskaeftig­else med godt 10.000 personer. Her kan hun få de første 400, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, Cepos.

Regeringen­s støttepart­ier – Enhedslist­en, SF og Radikale Venstre – presser alle på for en løsning.

Også Venstre, Dansk Folkeparti, de konservati­ve og Nye Borgerlige kraever handling, viser Ekstra Bladets rundringni­ng.

 ?? FOTO: JONAS OLUFSON ?? Kirsten Gebauers mand får mindre i førtidspen­sion, hvis hun tager ekstra corona-vagter på Slagelse Sygehus som intensiv-sygeplejer­ske.
FOTO: JONAS OLUFSON Kirsten Gebauers mand får mindre i førtidspen­sion, hvis hun tager ekstra corona-vagter på Slagelse Sygehus som intensiv-sygeplejer­ske.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark