Ekstra Bladet

FIRE DRAEBT I KUGLEREGN

UOPKLAREDE BANDEDRAB: Foreløbig er ingen dømt – her er politiets mulige trumf

- SUNE FISCHER CAMILLA MARIE NIELSEN DAN BJERREGAAR­D fish@eb.dk; cama@eb.dk; db@eb.dk

Fire drab, der knyttes til en brutal bandekonfl­ikt, har i godt ti år ligget uopklarede hen på politiets skrivebord­e.

Men drabssager foraeldes aldrig, og selvom der ikke er fremdrift i efterforsk­ningen, så finder man jaevnligt henlagte drabssager frem og gennemgår efterforsk­ningen på ny. Det skyldes blandt andet, at den teknologis­ke udvikling kan bane vej for nye gennembrud.

– Dna er et vigtigt redskab i efterforsk­ning af svaere sager. Og her sker der jo hele tiden fremskridt, fortaeller vicepoliti­inspektør Knud Hvass, som er leder af afdelingen for organisere­t kriminalit­et hos Københavns Politi.

De fire sager knytter sig til en konflikt imellem bander ne Vaerebros Hårde Kerne (VHK) med rødder i Bagsvaerd og det, der dengang blev kaldt Blågårds Pladsgrupp­en (BGP).

Fik gennembrud

De første to drab skete i 2011, mens de to sidste blev begået i begyndelse­n af 2013.

Da sagerne fortsat er uopklarede, ønsker Knud Hvass ikke at komme ind på detaljer omkring politiets efterforsk­ning. Heller ikke i forhold til muligt gennembrud på baggrund af dnaspor.

Men et sådant gennembrud er ikke urealistis­k. I juli i fjor blev en 39-årig veteran fra Brothas-banden idømt seks et halvt års faengsel i en sag om drabsforsø­g, der fandt sted i Lundtofteg­ade på Nørrebro 11. april 2013 omkring klokken 20.50.

I forbindels­e med en strid mellem netop Brothas og andre gadebandef­olk troppede en eller flere gerningsma­end op på det omtalte tidspunkt og affyrede skudbyger i retning af flere personer.

En 19-årig mand blev ramt i hovedet af skud.

Godt et halvt år senere blev tre Brothas-figurer anholdt og sigtet i sagen. Blandt dem den nu 39-årige. Året efter måtte myndighede­rne imidlertid opgive sigtelsern­e imod dem på grund af manglende beviser.

Braendte tøjrester

I 2019 skete der så nyt i sagen. Fremdrift i forskninge­n af dna-beviser førte til, at politiet atter kunne skride til anholdelse. Konkret var det dna-spor på nogle delvist braendte tøjrester, der blev fundet i en udbraendt bil, som faeldede den 39-årige.

Tidligere havde man ikke kunnet laese dna-sporene godt nok, men landvindin­gen inden for forskninge­n gjorde, at man nu med størst mulig sandsynlig­hed kunne knytte tøjrestern­e til den 39-årige.

Tre dømt

Nok erklaerede den 39-årige sig skyldig, men han naegtede at navngive medgerning­smaend. Og derfor lød det i hans dom, at han deltog i angrebet sammen med ukendte medgerning­smaend.

Yderligere to maend, der på gerningsti­dspunkt var del af Brothas, er efterfølge­nde blevet dømt i sagen.

Sagen viser, at gerningsma­end bag foreløbigt uopklarede drab og andre grove sager ikke skal føle sig sikre. Heller ikke selv om der er gået år, siden forbrydels­en blev begået.

– Vi er selvfølgel­ig glade for, at der nu er afsagt en dom i sagen om drabsforsø­g i Lundtofteg­ade. Og det viser jo også, at der godt kan ske fremdrift i en sag, der tilsynelad­ende ser uopklarlig ud, siger Knud Hvass.

Det viser jo også, at der godt kan ske fremdrift i en sag, der tilsynelad­ende ser uopklarlig ud

 ?? KENNETH MEYER FOTO: ?? Vold i gaderne
Et af de fire uopklarede drab var på en 19-årig mand, der arbejdede i butikken Drømmeland på Frederiksb­erg. Det var her, han blev draebt i 2013.
KENNETH MEYER FOTO: Vold i gaderne Et af de fire uopklarede drab var på en 19-årig mand, der arbejdede i butikken Drømmeland på Frederiksb­erg. Det var her, han blev draebt i 2013.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark