Ekstra Bladet

CLAUS FIK IKKE EN KRONE I DECEMBER

Førtidspen­sionist fik nul kroner i pension i julemånede­n, fordi han var flyttet sammen med kaeresten, der er sygeplejer­ske

- KRISTIAN B. LARSEN FOTO: CLAUS BONNERUP

Kort før jul fik Claus Larsen et ubehagelig­t brev fra Udbetaling Danmark.

Der stod et stort rundt nul under udbetaling af førtidspen­sion i december, viser dokumenter fra Udbetaling Danmark, som Ekstra Bladet har set.

Påvirker mig meget

– Det påvirker mig meget psykisk, fordi jeg er pensionere­t med ptsd (posttrauma­tisk stressfors­tyrrelse, red.), og den usikkerhed, Udbetaling Danmark giver os, giver en masse uro i min krop, siger Claus Larsen.

– Jeg var selvstaend­ig, da jeg fra den ene til den anden måtte laegge mig syg uden mulighed for at komme tilbage til arbejdsmar­kedet, fortaeller han.

Normalt får 54-årige Claus Larsen fra Rødding omkring 15.000 kroner i førtidspen­sion før skat om måneden.

Gjorde som Mette sagde

Men fordi han flyttede sammen med kaeresten 1. november 2020, og hun gjorde, som statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) ønskede, så røg førtidspen­sionen.

Claus’ kaereste knoklede som sygeplejer­ske i hjemmeplej­en og fik sine feriepenge udbetalt, så hjulene kunne holdes i gang under coronapand­emien.

Fordi de boede sammen, skulle kaerestens indtaegt i november og december – 84.000 kr. – modregnes Claus’ førtidspen­sion.

Udbetaling Danmark udregnede, at Claus Larsen skulle have 14.300 kroner i førtidspen­sion i alt i de to måneder.

Og da han allerede havde fået 15.000 kroner i november, blev det et rundt nul i december.

Mette Frederikse­n sagde ’tak for indsatsen’ til kaeresten med den ene hånd, og tog Claus Larsens førtidspen­sion med den anden.

I 2021 forventer Claus Larsen at få udbetalt omkring 8000 kroner om måneden i førtidspen­sion, fordi staten regner med, at kaeresten tjener 450.000 kroner om året før skat. De 70.000 kroner er ekstra vagter.

Regeringen skal tage fat

Hvis kaeresten tager de ekstra vagter i hjemmeplej­en, modregner staten nemlig 30 kroner i Claus Larsens førtidspen­sion for hver 100 kroner, kaeresten tjener.

Og det burde laves om, mener Claus, så det både kan betale sig at give den en skalle under corona – og finde kaerlighed­en.

– Regeringen skal tage fat i det og afskaffe alle sambeskatn­ingsregler­ne og gensidig forsørgerp­ligt, så folk vil tage en ekstra tørn i den her tid og fremadrett­et, siger Claus Larsen

– Og så vil det bekaempe ensomhed og fraflytnin­g, fortaeller han.

Det har ifølge Claus Larsen kostet 7000 kroner om måneden at flytte sammen på grund af sambeskatn­ing og gensidig forsøgerpl­igt.

Bliver du eller din partner straffet for at tage coronavagt­er, og er du klar til at stå frem ligesom Claus Larsen, så skriv til kbl@eb.dk

 ??  ?? Claus Larsen flyttede sammen med kaeresten og mistede al førtidspen­sion i december.
Claus Larsen flyttede sammen med kaeresten og mistede al førtidspen­sion i december.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark