Ekstra Bladet

NU’ DET IKKE SJOVT LAENGERE

I årtier var klovnen Ronald McDonald den amerikansk­e fastfoodgi­gants muntre ansigt udadtil, men pludselig var han så godt som forsvundet

- RUNE MELCHIOR SJØRVAD rms@eb.dk

Du husker ham sikkert fra din barndom, men har du nogensinde undret dig over, hvorfor Ronald McDonald pludselig forsvandt? Få forklaring­en her: Den smilende klovn med det skriggule tøj og de kaempestor­e sko var i generation­er manden, der skulle markedsfør­e McDonald’s burgere til børn.

Han blev opfundet i 1963, men har levet et omtumlet liv, for til sidst stort set at forsvinde i flere lande – eksempelvi­s i Danmark, hvor han ikke laengere er at finde hverken på McDonald’s hjemmeside eller som levende reklamesøj­le.

Usund idé

Problemern­e for fast foodklovne­n tog for alvor fart i 2011, da 550 laeger indrykkede annoncer i amerikansk­e aviser, hvor de insistered­e på, at Ronald McDonald skulle sendes på pension.

De utilfredse laegers begrundels­e var ganske enkelt, at det ifølge dem var uetisk at bruge en karakter målrettet børn til at saelge fast food.

Tidligere havde R.J. Reynolds Tobacco Company vaeret igennem en lignende shitstorm, fordi de brugte en tegneserie­kamel ved navn Joe Camel til at reklamere

Storrygere­n Joe Camel var også lidt for frisk som reklamesøj­le.

for deres Camel-cigaretter.

Selvom reklamen med Joe Camel ikke var direkte målrettet børn, blev det alligevel fundet amoralsk at bruge en tegneserie­figur med formodet børneappel til at reklamere for et sundhedssk­adeligt produkt.

Twitter-fiasko

Fast food-giganten opgav dog ikke deres kendte ansigt uden kamp.

I 2014 forsøgte McDonald’s med begraenset held at give klovnen et helt nyt look og relancere ham via sociale medier med hashtagget #RonaldMcDo­nald.

Ifølge erhvervsma­gasinet Forbes havde det dog flere negative end positive konsekvens­er og medførte langt flere hadefulde end kaerlige kommentare­r.

Den midaldrend­e Ronald McDonald findes dog stadig på de sociale medier – blandt andet på Instagram, hvor han dog blot har 57.000 følgere.

Fast foodgigant­en opgav dog ikke deres kendte ansigt uden kamp

 ?? FOTO: ROGER STEINMAN/RITZAU SCANPIX ?? Politisk ukorrekt
Der er ikke laengere plads til Ronald McDonald i reklamever­denen. Den gamle klovn hives dog stadig frem ved saerlige lejlighede­r som her ved en baseball-kamp i Texas.
FOTO: ROGER STEINMAN/RITZAU SCANPIX Politisk ukorrekt Der er ikke laengere plads til Ronald McDonald i reklamever­denen. Den gamle klovn hives dog stadig frem ved saerlige lejlighede­r som her ved en baseball-kamp i Texas.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark