Ekstra Bladet

CORONAISOL­ATION Frygt for sygdomsbom­be

-

Coronapand­emien kan betyde, at markant flere end forventet vil udvikle demens.

Mindst 87.000 danskere har allerede en demenssygd­om, og antallet er stigende. Der er nu risiko for, at følgerne af covid-19 vil betyde en yderligere stigning i antallet af mennesker, der bliver ramt af den frygtede sygdom.

– De langvarige krav om isolation, afstand og nedlukning af sociale aktivitete­r er nemlig også de sundhedsma­essige udfordring­er, der er med til at øge forekomste­n af demens, siger Sarah Skafte, der er demenskons­ulent i AEldre Sagen.

– Det er et kaempe problem. For det drejer sig om en stor gruppe mennesker, der nu har meget svaert ved at kunne opretholde den nødvendige kontakt til omverdenen og dermed er i risiko for at isolere sig derhjemme. Og det kan helt klart betyde, at antallet af demente vil stige yderligere, siger hun og forklarer, at det er noget, man er meget opmaerksom på i AEldre Sagen.

Flokdyr

– Vi har derfor saerligt fokus på at finde alternativ­er til, hvordan vi kan sørge for at hjaelpe både dem, der allerede har demens, og dem, der nu kan have øget risiko for at få det, siger hun.

Vi fungerer bedst sammen og søger mod flokken, trygheden og faellesska­bet

Det kan f.eks. vaere hjaelp til at få etableret faelles gåture, traening eller motion med afstand, få sig en telefonven eller måske arrangere digitale møder eller foredrag.

– Hvorfor fremmer demens?

– Det findes der ikke et entydigt svar på, men måske er det, fordi det ligger så dybt i os mennesker, at vi fungerer bedst sammen og søger mod flokken, trygheden og faellesska­bet. Og fordi vi udfordrer og udvikler vores hjerner, når vi er sammen med andre, og når vi er fysisk aktive, siger hun. isolation

 ?? FOTO: EMIL AGERSKOV ?? Hårdt ramt
– Lad vaere med at falde hen i noget, du ikke kan gøre noget ved, lyder et af pensionist Elly Hanssons råd.
FOTO: EMIL AGERSKOV Hårdt ramt – Lad vaere med at falde hen i noget, du ikke kan gøre noget ved, lyder et af pensionist Elly Hanssons råd.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark