Ekstra Bladet

Trusler mødt med vrede i Australien

DATAPIRATE­RI: Både Facebook og Google vil skraemme lovgivere fra dyre stramninge­r

- HEINE JØRGENSEN heine@eb.dk

Det klinger ofte hult, når techgigant­erne med Mark Zuckerberg i spidsen taler højlydt om, hvor stor deres opbakning er til, at politikere og myndighede­r verden over regulerer dem, helt som det er sket i EU.

Problemet er bare, at når der faktisk sker en regulering, kan de selvsamme lande forvente voldsom modstand og lobbyisme, hvor almindelig­e brugere bliver skubbet foran som det vigtigste bolvaerk mod forandring­er.

Vil fjerne tjenester

Det maerker borgere og politikere i Australien i disse uger på den hårde måde.

Her er et forsøg på at få de aggressive datapirate­r til at betale for indhold, de indtil videre gratis har udnyttet fra blandt andet lokale medier, blevet mødt med markant modstand fra saerligt Google.

Under en høring om etlovforsl­ag, der skal få firmaet til at hoste op med penge, truede den lokale chef politikern­e:

– Hvis det her bliver til lov, giver det os ikke andre muligheder­ne end at stoppe Googles søgemaskin­e i Australien, sagde Mel Silva blandt andet.

– At fjerne vores tjenester fra Australien er det sidste, Google ønsker. Isaer fordi der er en anden vej frem.

Australien beslutter reglerne for, hvad du kan gøre i Australien

Nej til trusler

Landets premiermin­ister gav efterfølge­nde Googleen klar besked tilbage:

– Lad mig vaere helt klar, lød det på et pressemøde med Scott Morrison.

– Australien beslutter reglerne for, hvad du kan gøre i Australien. Det bliver besluttet i vores parlament og af vores regering. – Vi bøjer os ikke for trusler.

Har monopol på nettet

Respekten for de australske politikere og landets borgere kan dog ligge på et meget lille sted.

For nu har Google pludselig lukket ned for nyhedsstrø­mmen til en del af sine brugere i landet. Ifølge The Guardian er der tale om et ’forsøg’, hvor en procent af de millioner, som bruger søgemaskin­en i Australien, ikke laengere har adgang til links fra de nyheder og andet indhold, som politikern­e vil have Google til at betale for.

Firmaet afviser, at der er en sammenhaen­g mellem forsøget og dets aktuelle trusler mod den kommende lov, hvilket kritikere i landet imidlertid opfatter som en lodret løgn.

Google og Facebook spiller i stedet med musklerne, lyder det i flere australske medier, der også opfatter fremgangsm­åden som et klart bevis på det monopol, som nu findes på nettet.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Forholdet mellem den australske offentligh­ed og Google ligger i ruiner, efter techgigant­en har truet med at fjerne sine tjenester i protest mod et krav om betale en fair pris for at udnytte andres indhold.
FOTO: RITZAU SCANPIX Forholdet mellem den australske offentligh­ed og Google ligger i ruiner, efter techgigant­en har truet med at fjerne sine tjenester i protest mod et krav om betale en fair pris for at udnytte andres indhold.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark